Deze 6 verrassende factoren zorgen ervoor dat de anticonceptiepil minder goed werkt

Gezondheid Susan Dalstra 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je aan de pil bent, ga je er vanuit dat je goed beschermd bent tegen zwangerschap. Over het algemeen is dat ook zo, maar er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat de anticonceptiepil minder goed werkt.

De anticonceptiepil reguleert je hormonen waardoor er geen ovulatie plaatsvindt en je dus niet zwanger kan worden. Zodra die regulatie wordt verstoord, kan de pil z’n werk niet meer 100% goed doen. En helaas: er zijn nogal wat dingen die je hormoonbalans verstoren.

De anticonceptiepil en de hormoonbalans

Sommige kende je misschien al, anderen zijn minder voor de hand liggend. We hebben er zes voor je uitgelicht zodat de kans dat je voor verrassingen komt te staan minimaal is.

1. Een verandering van temperatuur

We doelen hiermee niet op je lichaamstemperatuur, maar op de temperatuur waarin je de anticonceptiepil bewaart. Ben je iemand die de pil altijd in haar tas meeneemt? Overweeg dan toch om de strip voortaan op je nachtkastje te leggen. Wanneer je de pil bijvoorbeeld een paar uur in een bloedhete auto laat liggen, heeft dat gevolgen voor de werking van de pil. Bewaar je strip daarom in een koele omgeving waar weinig tot geen zonlicht komt.

2. Antibiotica en de anticonceptiepil

Hoewel je met de meeste antibiotica wel safe zit, zijn er ook soorten die de anticonceptiepil ineffectief maken – en dat effect kan nog een tijdje doorzingen als je met de antibiotica bent gestopt. Overleg voor de zekerheid altijd met je huisarts.

3. Sint Janskruid

Sint Janskruid is een homeopathisch kruid dat vaak wordt voorgeschreven tegen angsten en somberheid. Het breekt echter ook oestrogeen af, wat ervoor zorgt dat de pil minder goed z’n werk kan doen. Als je niet wil stoppen met Sint Janskruid, doe je er goed aan met een gynaecoloog te overleggen welke (niet-orale) anticonceptie dan wel voor je werkt.

4. Spijsverteringsproblemen

Als je last hebt van een prikkelbare darm kan het zijn dat je lichaam niet in staat is voedingsstoffen of medicatie goed af te breken. Als er iets gaande is met je lichaam waardoor je metabolisme en/of spijsvertering niet verloopt zoals het zou moeten, kun je het best met een arts overleggen of een andere vorm van anticonceptie geschikter voor je is. De pil ontleent z’n kracht namelijk geheel aan je lichaam die de hormonen opneemt.

5. De pil niet op een vast tijdstip slikken

Misschien wist je dit al, maar de pil iedere dag op een ander moment slikken, maakt hem minder effectief. Je kan er vanuit gaan dat de pil voor 94 tot 97% betrouwbaar is, maar zodra je de pil lukraak slikt of hem een dagje overslaat ‘omdat je lichaam al een buffertje heeft opgebouwd’ (hoe vaak hebben we deze zin wel niet gehoord?), daalt de betrouwbaarheid significant.

6. Stomme pech

Veel gynaecologen raden je aan om voor de zekerheid bovenop de pil altijd een condoom te gebruiken. Hoewel de pil 97% betrouwbaar is, is er dus altijd nog een kansje van 3% dat het er toch doorheen schiet – en we kennen allemaal de verhalen van het buurmeisje van het klasgenootje van je achternichtje dat al jaren trouw de pil slikte en toch zwanger werd. De kans bestaat altijd dat jij ooit tot die 3% behoort en dat is dan heel domme pech.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elite Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme