De groene en rode cirkel tijdens je bevalling, alles wat je erover wil weten

Zwanger Laurien Bleeker 13 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk pijn hebt tijdens je bevalling. Zo is de plek van bevallen heel bepalend. Voel jij je veilig, dan zal dat kalme gevoel de pijn van de weeën verzachten. Voelt het alsof je de regie verliest, dan gaat het stresshormoon in je lichaam omhoog en krijg je meer pijn. Dit heeft alles te maken met de groene en rode cirkel tijdens je bevalling.

Pijn is een signaal van je lichaam om een rustige en veilige plek op te zoeken. De groene cirkel is je veilige plek, maar wat als je in de rode cirkel terecht komt? En hoe herken je deze signalen van je lichaam tijdens je bevalling? Die waardevolle informatie deelt verloskundige Marlies Koers met ons.

De groene en rode cirkel tijdens je bevalling

Tijdens je bevalling ben je het liefst in de groene cirkel, maar soms kom je (ongemerkt) in de rode cirkel terecht. “Er gaan verschillende processen starten op het moment dat de bevalling begint”, vertelt Koers. “Niet alleen een rustige, veilige omgeving is belangrijk, maar ook een warme kamer is helpend. Je hebt eigenlijk een rode cirkel en een groene cirkel. De groene cirkel draagt bij aan ontspanning. Denk hierbij aan rust en kalmte, je veilig voelen, zacht licht en positieve bewoordingen van de mensen om je heen. Hierdoor gaat je lichaamseigen pijnstiller omhoog, samen met het weeënhormoon. Je krijgt betere weeën, raakt meer en meer in een bubbel en de bevalling vordert wat je weer motivatie geeft.”

Ze vervolgt: “Je komt in de rode cirkel als de omstandigheden niet prettig zijn: je hebt het bijvoorbeeld koud, er is fel TL licht, de gordijnen zijn open of je voelt je bekeken. Je kan geen prettige houding vinden om de weeën op te vangen of je hebt weinig bewegingsvrijheid.”

Hoe kom je tijdens je bevalling uit de rode cirkel?

Ben je onbewust uit de groene cirkel verschoven naar de rode? Dan stijgt je stresshormoon. Koers vertelt hierover: “Je krijgt meer pijn, en dat is een rem voor het weeënhormoon. De bevalling kan stagneren en dat werkt demotiverend voor de barende vrouw. Het wordt een soort vicieuze cirkel en je komt in een negatieve spiraal.

Dit proces is gelukkig omkeerbaar door samen te kijken hoe je weer in de groene cirkel kan komen. Een jurkje aandoen wat over je billen valt zodat je je minder bekeken voelt bijvoorbeeld. Of de lichten dimmen en lekker even onder de warme douche gaan zitten. Ook massage en ademhalingstechnieken toepassen kan helpen om in de groene zone te komen. Je partner heeft hierbij een belangrijke rol!”

De regie over je eigen bevalling

“We weten uit onderzoek (en dat is ook mijn ervaring), dat vrouwen beter bevallen op een plek waar zij zich prettig voelen en als ze zelf de regie hebben. Het maakt dus niet uit of dit thuis of het ziekenhuis is, als de omgeving maar prettig voor haar is. En dat ze zelf kan kiezen wat ze kan doen om met de pijn om te gaan. Zoals warm water opzoeken (lekker in bad gaan of onder de douche), de geboorteTENS gebruiken, of een pijnstillingsvorm nemen met medicijnen.”

Geef jezelf een zwangerschapsmassage (of laat je partner het doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme