Dilemma: ‘Op autovakantie of vliegvakantie met drie kinderen onder de 4 jaar?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 4 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Claudia (35) haar dilemma voor: ’Op autovakantie of vliegvakantie met drie kinderen onder de 4 jaar?’

“Ik heb ontzettend veel zin in vakantie. De afgelopen jaren is het er helaas niet van gekomen, omdat ik elke lente of zomer hoogzwanger was óf op dat moment net een kleine baby had. We zijn daarom al bijna vier jaar niet op vakantie geweest. Eindelijk kan het weer en mijn man en ik zijn daarom al druk aan het kijken welke bestemming het gaat worden. 

Frankrijk en Spanje

We zijn allebei dol op Frankrijk en Spanje en dan vooral het zuiden van Frankrijk en het groene noorden van Spanje. Ons idee is om die twee bestemmingen dit jaar te combineren, maar hoe zullen we daarheen gaan? Zullen we op autovakantie of op vliegvakantie gaan met onze drie kinderen onder de vier jaar. Ik weet het niet.

Vliegvakantie

Mochten we gaan vliegen, dan betalen we al een aardig bedrag aan tickets. Ook moeten we dan nog een auto huren, want het openbaar vervoer tussen de twee bestemmingen is niet om naar huis te schrijven. Ook zie ik het niet zitten om in een trein of bus te zitten met drie kinderen en veel koffers. Maar een auto huren, dat is ook aardig prijzig in de periode waarin wij willen gaan. Tel daar een appartement of hotel bij op en het is eigenlijk onbetaalbaar.

Autovakantie

Als we op autovakantie gaan, dan hebben we alleen te maken met benzinekosten en een hotel of appartement. We hebben een grote auto, dus we kunnen makkelijk alles meenemen wat we nodig hebben. Toch heeft een autovakantie met drie kinderen onder de vier jaar niet alleen maar voordelen. Het is namelijk zo veertien tot achttien uur rijden. En dat is nogal een dingetje. We kunnen het natuurlijk verdelen over meerdere dagen, maar drie dagen in een auto zitten lijkt mij ook niets. 

Twijfels

Mijn man en ik twijfelen daarom erg. Zullen we op autovakantie of vliegvakantie gaan met onze drie jonge kinderen? Of moeten we het gewoon dichterbij huis zoeken? Het lijkt mij gewoon zo heerlijk om eindelijk weer eens op vakantie te gaan naar onze favoriete gebieden, maar het moet dan wel een leuke en gezellige vakantie worden, zonder al te veel gedoe. Ik weet niet waar we goed aan doen, daarom ben ik op zoek naar goed advies.”

Dilemma: ‘Zal ik een extra auto kopen nu ik een kind krijg of niet?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen