Een autovakantie met baby? Met deze tips is dat geen probleem

Baby Japke Janneke Sybesma 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De zomervakantie staat bijna voor de deur en dat betekent vakantieplannen maken. Hebben jullie besloten om voor een autovakantie met baby te gaan? In dit artikel delen we een aantal handige tips.

Misschien moet je er als ouder niet aan denken. Hoe maak je een lange autoreis met baby?

Autovakantie met baby

Het is helemaal niet zo’n gek idee om een autovakantie met baby te plannen. Met deze tips is het in ieder geval geen enkel probleem om lang onderweg te zijn.

1. Rijden tijdens slaapjes

Het is natuurlijk het meest ideaal wanneer je de grootste afstand aflegt tijdens de slaapjes van je baby. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een groot deel van de reis ‘s nachts te plannen. Op deze manier heb je een hopelijk al een flinke afstand afgelegd zonder dat je kind zich daar bewust van is. Ook tijdens een lange middagdut kun je ongestoord kilometers maken.

2. Babyroom onderweg

Maak gebruik van de verschoningsruimtes onderweg. Vooral langs de snelweg in Duitsland heb je heel veel speciale kamers voor baby’s. Daar is voldoende ruimte om je baby te verschonen of te voeden. Plan je reis zo dat je hier je tussenstop kunt maken voor een schone luier en een maaltijd.

3. Slim inpakken

Pak de auto slim in. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en zelfs tijdens het rijden even snel iets kunt pakken.

4. Voeding voorbereiden

Wanneer je borstvoeding geeft is het verstandig om je reis zo in te plannen dat er pauze is om de borstvoeding te geven. Mocht je kind flesvoeding krijgen, is ook een schema maken daarvoor handig. Vul voldoende bakjes met voeding in een toren, neem kokend water mee in een thermosfles en zorg ook voor voldoende koud drinkwater. Denk natuurlijk ook aan je eigen snacks! Is je kind al wat ouder? Neem dan ook makkelijke tussendoortjes mee, zoals (knijp)fruit, rozijntjes, soepstengels en krentenbollen.

5. Afleiding

Mocht je kind het op een gegeven moment toch wat zat worden, zorg dan voor afleiding. Je kunt bijvoorbeeld de plek naast de autostoel van je zoon of dochter vrijlaten en hier even plaats nemen om wat met hem of haar te spelen. Verder kunnen autootjes, knuffels, rammelaars of andere speeltjes ook afleiden. Tot slot is uiteraard een filmpje aanzetten ook een optie. Probeer deze in ieder geval zolang mogelijk uit te stellen of te rekken. Vaak is het daarna moeilijker om dit weer uit te zetten. Mocht je een tablet of iPad meenemen op reis, vergeet deze dan niet op te laden voor vertrek. Handig voor ‘noodsituaties’ tijdens je autovakantie met baby.

Reizen met baby? 8 redenen waarom dit juist wél een goed idee is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme