Hier wil je aan denken als je voor het eerst op vakantie gaat met je baby

Eropuit Sanne Verweij 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

En toen was er opeens een persoontje meer waar je rekening mee moet houden. Ook op vakantie gaan, zal daardoor iets anders verlopen dan je gewend bent. Dat is helemaal niet erg; het beste is om geen torenhoge verwachtingen te hebben en het per dag aan te kijken.

Of je nou naar onze buurlanden gaat, in Nederland blijft of helemaal naar de andere kant van de wereld vertrekt, het gaat je baby vooral om rust. Hij heeft eigenlijk maar een paar dingen nodig: zijn ouder(s), voeding, slaap, aandacht en hygiëne.

Hier kan je aan denken voor de eerste vakantie met je baby

Bij het boeken

Kijk goed naar het verblijf als jullie gaan boeken. Je kunt erop letten dat het verblijf een babybedje heeft of je kunt kijken of ze bijvoorbeeld ook een kinderstoeltje of badje hebben voor baby’s.

Checklist

Ben jij ook zo’n dubbelchecker? ‘Zit dat petje wel in de tas en hebben we alle voeding al ingepakt?’ zullen dan geen rare vragen zijn. Schrijf van tevoren op wat je mee wilt nemen en werk rustig het lijstje af.

Niet-zo-flexibel

Waar je voorheen de vrijheid had om van alles te bezoeken of misschien zelfs nachten stond te feesten, is dat nu wel anders. Je hebt er een passagier bij die tussendoor wilt drinken of verschoond moet worden. Sommige activiteiten zijn gewoonweg niet te doen met een baby en dat moet je accepteren.

Een luie vakantie

Vind je altijd van jezelf dat je te veel doet op een vakantie? Juist met een baby kan je er een fijne rustige vakantie van maken. Je kunt de hele dag bij het water luieren; dat vindt je baby waarschijnlijk alleen maar harstikke prima omdat hij dan kan slapen en zo in zijn ritme kan blijven.

Ritme

Het is voor je baby het fijnst om zijn ritme van thuis te behouden en op vaste tijden te gaan slapen. Dat is ook iets om rekening mee te houden. Om hem te laten wennen aan de nieuwe situatie kun je vertrouwde dingen van huis meenemen zoals een knuffel of een lampje.

Krijsen

Wil je baby het liefst gaan slapen? Dan is het niet handig om toch nog die activiteit te gaan doen of door een druk museum te lopen. Je kunt dan beter een rustig plekje zoeken of teruggaan naar het huisje als je je baby niet aan het krijsen wil maken.

Niet alles hoeft perfect

Een keer wat langer blijven zitten bij dat terrasje of de luier verschonen op het grasveld is heus niet erg. Het belangrijkste is rust en regelmaat. Piece of cake, nietwaar?

Voor jou is het ook vakantie

Als je met anderen gaat is het ook helemaal niet erg als je de baby even bij diegene achterlaat om een stukje te gaan wandelen of dat ene boek rustig uit te lezen. Jij verdient ook wat rust!

Tips voor het meenemen van spullen

  • Luiers heb je bijna overal wel, dus stop niet alle tassen ermee vol als je op reis gaat.
  • Poedermelk hebben ze niet overal, dus daarvan is het wel handig om voldoende mee te nemen.
  • Billendoekjes zijn altijd een redder.
  • Een hydrofiele luier is voor van alles handig: een zonnescherm, maar werkt ook prima als slabbetje. Zo zijn er meer spullen met meerdere functies als je maar creatief genoeg bent.

Margeaux heeft een angststoornis: ‘Mijn kinderen zijn nog nooit op vakantie geweest’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme