Zó houd je je zwangerschap geheim tijdens het eerste trimester

Zwanger Wilma Groothuis 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je erachter komt dat je zwanger bent, is het helemaal aan jullie wanneer je het wil vertellen aan je dierbaren en kennissen. Veel toekomstige ouders kiezen ervoor na twaalf weken te vertellen over hun zwangerschap en het tot die tijd geheim te houden.

Houden jullie je zwangerschap geheim? Wij geven tips hoe je dit het beste kunt doen.

Tips voor het drinken van (geen) alcohol

1. Ga vroeg naar een feestje

Als je tijdens je eerste trimester feestjes hebt met catering, zorg dan dat je er vroeg bent. Zo kun je stiekem voor het feest begint en je vrienden arriveren de ober of het personeel aaspreken en uitleggen dat je zwanger bent, maar niet wil dat de anderen het weten. Vraag of hij een speciaal drankje voor jou wil maken of pakken die er hetzelfde uitziet als degene die de rest krijgt, maar dan uiteraard alcoholvrij. Zo valt het niet op dat jij geen alcohol drinkt als je dat gewoonlijk wel doet.

2. Bestel je eigen drankjes

Ga je naar een evenement met een bar, zoals een festival? Zorg er dan voor dat je zelf je drankjes bestelt. Haal dan je water of frisdrank en doe er zelf een citroen bij. Zo lijkt het net of een cocktail drinkt. Je kunt ook vragen of ze alcoholvrije drankjes hebben, die zien er vaak niet heel anders uit. Vergeet niet langzaam te drinken, zoals je ook zou doen als je echt een cocktail drinkt. Wil je echt je vrienden overtuigen? Doe dan alsof je een beetje aangeschoten bent.

3. Zeg dat je gister al hebt gedronken

Als je een afspraak hebt of een event waar de drank rijkelijk vloeit en je zwangerschap is nog een geheim, kun je ook altijd zeggen dat je gister al hebt gedronken en hebt gemerkt dat het niet zo goed was gevallen. Vertel dat het lang duurde voor de hoofdpijn vandaag over was en dat je daarom vandaag even rustig aan wil doen. Je kunt ook altijd zeggen dat je hierna nog een afspraak hebt en daarvoor fris en scherp moet zijn en daarom beter niet aan de alcohol kan gaan.

4. Neem het drankje, maar drink er niet van

Als je vrienden hebt die gewoon geen ‘nee’ accepteren of als je op een feestje bent waar het echt gek is als je niet drinkt, omdat je dat normaal wel zou doen, pak dan gewoon het drankje aan. Doe alsof je er van drinkt, maar drink het niet echt op. Ze zullen echt niet de hele tijd op je letten en je kunt je drankje aan je partner geven als niemand oplet. Of ga naar de wc en spoel het drinken door de gootsteen. Misschien een beetje zonde, maar op dit moment weldegelijk aanvaardbaar.

5. Neem iemand in vertrouwen

Dit moet je uiteraard alleen doen als je dat wil, maar je kunt ook één van je vrienden in vertrouwen nemen en vertellen dat je zwanger bent. Hij of zij kan je helpen met smoezen verzinnen of je redden uit situaties die even benauwd worden. Ook kan hij of zij je verhaal ondersteunen door mee te gaan in je smoes of meehelpen om stiekem van je drankje af te komen.

Tips voor als je kleding strakker gaat zitten

1. Draag loszittende kleding

Merk je al kleine veranderingen in je lichaam en ben je bang dat het anderen gaat opvallen? Kies dan voor loszittende en wijdere kleding. Je hoeft echt niet enorm oversized kleren te kopen, maar je strakke truitje of spijkerbroek zijn misschien niet de beste opties op dit moment.

2. Draag laagjes

Als je twijfelt of mensen al wat kunnen zien aan je lichaam, kun je altijd werken met laagjes. Een leuk jasje, blazer, colbertje of sjaal kunnen helpen om je groeiende buik te verbergen. Het staat vaak nog leuk ook, dus win-win.

3. Kies de juiste kleur kleren

Kleuren doen een hoop met je lichaam. Zo zijn er kleuren die je dikker laten lijken en kleuren die je slanker laten lijken. Zo maakt de kleur wit je bijvoorbeeld voller en de kleur zwart slankt juist af. Ook effen kleuren maken je slanker en kleren met motieven of strepen kun je beter weer niet dragen.

Nydia (33): ‘Mijn collega’s wisten met 4 weken dat ik zwanger was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme