Nydia (33): ‘Mijn collega’s wisten met 4 weken dat ik zwanger was’

Zwanger Jana Witteman 23 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Nydia: die de hele babyuitzet bij elkaar verzamelde voor zo’n 600 euro.

Bio van Nydia

Leeftijd: 33 jaar
Beroep: Doktersassistente
Kinderen: Zoon Han van 1,5 jaar 
Kosten babyuitzet
: 500 à 600 euro

De babyuitzet van Nydia

Hoe heb je het aangepakt met de babyuitzet?

“We hebben vooral via internet besteld. Mijn zusje had al een zoon en dochter, dus ik ben ook veel op haar advies afgegaan. Voor de kinderwagen hadden we een aantal praktische eisen: de stang moest verstelbaar zijn, want ik ben klein en mijn man is vrij lang.”

“We zijn voor een wagen van Mutsy gegaan. Bij tien weken zwangerschap heb ik die kinderwagen al besteld – mijn zus had dezelfde en was daar heel blij mee. Dat was achteraf maar goed ook, want niet veel later ging het bedrijf failliet. Wat ik eigenlijk echt niet begrijp, want wij zijn heel blij met deze aankoop. We hebben de kinderwagen trouwens gekregen van mijn ouders. Bij elkaar kostte die 550 euro. De voetenzak hebben we uiteindelijk vanwege het faillissement niet ontvangen, maar wel het geld teruggekregen. Wij gaan nu deze wagen ook weer doorgeven aan een vriendin die naar Duitsland is verhuisd, omdat zij totaal niet blij is met de spullen daar.”

Hebben jullie veel nieuwe spullen aangeschaft?

“Eigenlijk hebben we alles – behalve de kleding – nieuwe gekocht. Het is vooral mijn man die houdt van nieuwe spullen, mij maakt dat allemaal net wat minder uit. De kinderwagen, de box, het ledikant: dat hebben we nieuw aangeschaft. Voor de commode zijn we voor twee Ikea Malm ladekasten gegaan met een verschoonkussen erop. Qua hoogte werkt dat voor ons ideaal.”

Hebben jullie ook spullen cadeau gekregen?

“De wieg voor naast het bed we van mijn zus gekregen en de kinderwagen dus redelijk traditiegetrouw van mijn ouders. Verder heb ik tijdens de babyshower veel praktische cadeaus gekregen: een luiertaart, hydrofiele doeken en wat basic kleertjes. En heel veel kleding heb ik van mijn zus gekregen, haar kinderen waren daar al uitgegroeid, dus dat kon worden doorgegeven. Ik heb ook niet een hele specifieke smaak als het gaat om wat ik hem aantrek. Nu pak ik steeds vaker donkerblauw, maar dat komt vooral omdat ik dat mooi vind staan.”

“Tijdens mijn zwangerschap was ik net gewisseld van werkgever, dus ik heb zowel cadeaus van mijn oude als nieuwe collega’s gekregen. Ook dat waren voornamelijk hele praktische cadeaus. Mijn oude collega’s waren ook direct de eerste die het wisten dat ik zwanger was. Ik heb de zwangerschapstest namelijk op mijn werk gedaan, dus bij vier weken wisten zij het al. Toen kon ik het ook niet meer voor mijn moeder en mijn zus verborgen houden, dus die heb ik het de volgende dag verteld.”

“Mijn moeder kan ontzettend goed naaien. Vroeger maakte zij ook altijd onze kleding. We zijn nu samen stoffen gaan uitzoeken en daarvan heeft ze een kleedje voor in de box en eentje voor in de kinderwagen gemaakt. Ook het babynestje heeft zij zelf gemaakt.”

Het babynestje van Nydia gemaakt door haar moeder Foto: Privé Nydia

Wat is het duurste item van de babyuitzet?

“Buiten de kinderwagen die we hebben gekregen zijn dat de Ikea ladekasten geweest. Die waren bij elkaar ruim 300 euro. Maar verder hebben we eigenlijk weinig dure aankopen gedaan. Alles elkaar kom ik zo’n 500 à 600 euro in totaal uit, maar dat komt ook echt omdat we veel spullen cadeau hebben gekregen.”

Heb je ook een miskoop gedaan?

“Het babybadje hebben we heel weinig gebruikt. We hebben een vrij kleine badkamer en je kon daar dan bijna niet omheen bewegen, zeker niet met z’n tweeën. Met tien weken ben ik toen gewoon samen gaan douchen. Ik ben een vrij relaxte moeder en ik weet toch dat hij ooit wel een keer gaat vallen, maar je kind glibbert echt niet direct uit je handen onder de douche. Dat ging hartstikke goed, dus het badje hebben we sindsdien eigenlijk niet meer gebruikt.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Wij hebben een babygym met muziek, dat vindt Han geweldig. Ik kon hem daar vrij snel gewoon onder leggen en dat was hij gewoon even zoet. Hij kon toen ook nog niet echt kruipen, dus dat was ideaal. Hij vermaakte zich gewoon goed. Dat doet hij sowieso wel snel: met twaalf weken ging ik zelf weer aan het werk. Hij gaat sindsdien vier dagen naar de opvang, waar gelukkig met wat pijn en moeite genoeg plek was. We hebben wel snel moeten inschrijven, want het is natuurlijk druk en de opvang is snel vol. Het eerste half jaar was er op maandag geen plek, maar toen kon mijn man gelukkig een papadag doen.”

De Babygym van Nydia Foto: Privé Nydia

Wat is je beste tip voor andere (aanstaande) ouders?

“Ga samen douchen! Het is heel gezellig met elkaar en je kind valt echt niet zomaar uit je handen.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Melanie stopte met IVF en werd spontaan zwanger: ‘Ik had na ruim 7,5 jaar eindelijk zes gegooid’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme