Kim (38): ‘Als kinderopvangmedewerker gebruik ik geen draagzak’

Zwanger Jana Witteman 17 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Kim: die dankzij haar werk in de kinderopvang flink wat baby-tips heeft verzameld.

Bio van Kim

Leeftijd: 38 jaar
Beroep: Fulltime kinderopvang medewerker
Kinderen: Zoon Stevie van bijna 2 
Kosten babyuitzet
: 3000 euro

De babyuitzet van Kim

Kim is moeder van Stevie Ray en samen met haar partner opnieuw in een ICSI traject gestapt in de hoop op een tweede kind. “Bij Stevie was het dankzij dit traject in een keer raak. Vorige maand hebben we opnieuw een embryo laten terugplaatsen, maar dat is helaas niet gelukt. We nemen nu even rust en pakken het volgende maand weer op. Ik probeer er relaxed in te staan, misschien een beetje vanuit zelfbescherming.

Ik ben hier heel open over, want er zijn veel vrouwen voor wie het lastig is om zwanger te worden. Openheid zorgt ook voor meer begrip vanuit mijn omgeving. We moeten bijvoorbeeld vaak naar het ziekenhuis en ik spuit hormonen. Open zijn maakt het ook minder ingewikkeld als je bijvoorbeeld afwezig bent op je werk vanwege de ziekenhuisbezoeken.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Ik was zwanger tijdens de coronaperiode: alle winkels waren dicht. Maar ik wilde per se de kinderwagen in mijn handen hebben gehad voordat we een wagen zouden kopen. Dat was aan de ene kant spannend, maar ook leuk. Ik heb vrij lang gewacht met de aankoop. Ik was in mei 2021 uitgerekend en in februari en maart gingen de winkels open op afspraak. Direct heb ik ‘s avonds allerlei winkels gemaild, waardoor we toch in het echt de wagens konden testen.”

Kim met de Easywalker Harvey Foto: Privé / Kim Walda

“We zijn voor een leuke middenmoot gegaan: de Easywalker Harvey. Met korting hebben we uiteindelijk voor 700 euro de wagen nieuwe betaald. Ik ben vrij lang en mijn man is wat kleiner, ik wilde graag een volledig zwarte kinderwagen en we hebben een kleine Toyota Aygo waar de wagen in moest passen. Dat zijn factoren waar we op hebben gelet. Ik vond het ook belangrijk dat we er gemakkelijk een duo-wagen van konden maken, mocht er een tweede komen. Nu is Stevie eigenlijk al groot genoeg voor een meerijplankje, maar daar hebben we toen wel op gelet.”

Hadden jullie op voorhand een idee van het kostenplaatje?

“Ik vind babyspullen allemaal vrij duur en je kunt het zo gek maken als je zelf zou willen. Voor de kinderwagen wilden we best wat besteden: we hadden dat ergens tussen de 700 en 800 euro ingeschat. Dat is gelukt.

Toen bleek dat ik zwanger was wilden mijn ouders direct te hulp schieten. De babykamer hebben we van mijn ouders gekregen, daarvoor hadden zij zo’n 250 euro gerekend. Die meubels hoefden voor mij niet nieuw. Spullen worden vaak maar korte tijd gebruikt waardoor het haast niet slijt. We hebben een set van een commode, ledikant en kledingkast al bij acht weken zwangerschap via Markplaats gekocht. Precies voor 250 euro.”

Welke vondst was je het meest blij mee?

“De babykamer en de kinderwagen waren echt aankopen waar ik blij van werd. Maar ik heb ook inspiratie opgedaan via Instagram. Er zijn allerlei leuke eenmanszaakjes waar je mooie spullen kunt kopen. Via die weg hebben we een unieke babygym gekocht met een hanger van onze hond eraan.”

Hebben jullie meer spullen gekregen?

“De babyshower is georganiseerd door mijn man en schoonzus. Nog steeds ben ik cadeaus van die dag aan het uitpakken, ondanks dat mijn man had aangegeven wat voor wensen we hadden. Ik heb bijvoorbeeld ook een memory spel gekregen. Stevie begint nu op een leeftijd te komen dat hij daar bewust mee kan gaan spelen.”

“Mijn man dacht ook dat ik graag een draagzak wilde hebben. Maar door mijn werk in de kinderopvang weet ik dat draagzakken bij veel kindjes zorgen voor bepaalde associaties met slaap. In een draagzak wen je eraan verticaal te slapen, in plaats van horizontaal. Het kan dan een grote shock zijn als je na drie maanden bij de kinderopvang plotseling horizontaal moet slapen. Dat wilde ik voorkomen. Daarom heb ik tijdens mijn verlof hard gewerkt om ervoor te zorgen dat onze zoon goed in bed zou slapen. Dat ging gepaard met veel troosten en geduld.”

Wat hebben jullie uitgegeven aan de babyuitzet?

“In totaal komen we uit op zo’n 3000 euro: inclusief de eerste luiers, kleertjes, meubels, doeken, kinderwagen en Maxi-Cosi.”

Hebben je ook een miskoop gedaan?

“Niet echt een miskoop die ik zelf heb gedaan, maar we hebben een flesverwarmer gekregen die ik nooit gebruik. Op Marktplaats en Vinted krijg ik dat ding zelfs niet voor 2,50 euro verkocht, dus nu heb ik hem maar weggegeven.”

“Daarnaast vind ik kleertjes krijgen ook een ding. Of het nu tweedehands is of nieuw, je hebt zelf toch een bepaald idee bij hoe je je kind wil kleden en wat bij je kind past. Ik ben zelf heel voorzichtig wat betreft kleertjes geven. En knuffels vind ik ook niet nodig. We hadden aangegeven dat we eigenlijk geen knuffels cadeau hoefden, maar alsnog heeft hij er nu een stuk of acht op zijn kamer staan.”

De babykamer van Stevie Foto: Privé / Kim

“Na de geboorte kreeg ik allerlei appjes van mensen met de vraag of er nog wensen waren. Toen heb ik geantwoord: ‘Stevie is aan het sparen voor zijn fietsstoel met windscherm.’ Van bonnen heb ik die toen gekocht. Met zijn verjaardag afgelopen jaar hebben we ook drie keer dezelfde Duplotrein gekregen. Je krijgt zo veel, dat is ergens ook zonde. Daarom maak ik nu een verlanglijstje.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Het laken en slaapzakje van Fedde & Kees bieden echt geborgenheid in bed waar ons kind zich prettig bij voelt. Inmiddels kan hij goed in slaap vallen en dankzij de slaapzak kan hij zichzelf niet wakker slaan. Op het kinderdagverblijf mogen kinderen niet worden ingebakerd, dus de slaapzak biedt een mooie mogelijkheid om de armpjes steeds iets meer te bewegen.”

Heb je nog een tip voor andere (aanstaande) ouders?

“Het boek Prikkelproofplan is echt een aanrader. Dankzij mijn werk heb ik kennis gemaakt met dat boek, omdat het veel wordt gebruikt bij baby’s die veel huilen. Het gaat over rust voor je kind vanaf twee weken tot vijf maanden, geschreven door een pedagoog.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Melanie stopte met IVF en werd spontaan zwanger: ‘Ik had na ruim 7,5 jaar eindelijk zes gegooid’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme