7 tips om de slapeloze nachten met je newborn te overleven

Kinderen Lisa van den Akker 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Niets kan je écht voorbereiden op de komst van een baby. De slapeloze nachten en het gebrek aan slaap horen er helaas ook een beetje bij. Moe zul je dus ongetwijfeld zijn, maar oververmoeidheid kun je misschien toch voorkomen met deze zeven tips.

Baby’s slapen de eerste weken (of maanden) meestal nog niet door en dat betekent: jij ook niet. Met deze tips hopen we het toch iets dragelijker voor je te maken.

Slapeloze nachten overleven

En onthoud: het is een fase…

1. Slaap als de baby slaapt

Al voelt het ‘s nachts misschien niet zo tijdens die slapeloze nachten. De meeste baby’s slapen écht nog het grootste gedeelte van de tijd. Tijdens de eerste weken slaapt je baby driekwart van de dag.

De truc is om daar gebruik van te maken. Slaap zoveel mogelijk als de baby slaapt. Dus onderdruk de neiging om tijdens de slaapjes het hele huis te poetsen en duik je bed in. Elke minuut slaap is meegenomen toch?

2. Slaap in shifts

Probeer in kortere shifts te slapen, zodat je toch nog het nodige aantal uren maakt. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om meteen na het avondeten een paar uur te slapen. Je kunt dan aan het eind van de avond nog even opstaan om de baby een laatste voeding te geven. Die laatste voeding kun je dan mooi combineren met nog wat me-time of qualitytime met je partner.

De nacht kun je ook afwisselen met je partner. Zo kun jij er vroeg induiken en de vroege ochtendvoeding doen. Wanneer je partner dan de late avondvoeding doet kan hij ’s ochtends nog even lekker blijven liggen.

3. Zorg voor jezelf

Gezond eten is erg belangrijk, zeker als je weinig slaapt. Ga daarom liever niet voor de snelle energiekicks zoals koekjes en vruchtensap omdat die veel suiker bevatten. Kies in plaats daarvan voor veel groente en fruit en andere langzame koolhydraten. Deze voeding zorgt voor een langzame en gelijkmatige afgifte van glucose aan het bloed zodat je geen hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt.

4. Ga naar buiten

Ook een lekkere wandeling maken in de buitenlucht is goed voor je. Daglicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en beweging houdt je gezond en fit. Bovendien is een rondje lopen met de kleine in de wagen of draagdoek ook gewoon heel fijn!

5. Een lagere versnelling

Misschien heb je de neiging om meteen weer je oude leven op te pakken. Schoonmaken, afspraakjes, noem het maar op. Toch is het misschien beter om het even wat rustiger aan te doen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de komst van de baby én de slapeloze nachten. Het is niet erg om de eerste weken wat vaker gewoon op de bank te hangen en de boel de boel te laten. Onthoud dat het niet voor altijd is. Voor je het weet zijn ze groot.

6. Maak het jezelf makkelijk

Voedingen zijn een terugkerend programmapunt tijdens die eerste weken. Geef je flesvoeding? Maak het jezelf dan makkelijker en bereid alles zo voor, dat je in no-time een flesje klaar hebt. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor de nachten. Beter nog, laat je partner ‘s nachts ook een keer de fles geven.

Geef je borstvoeding? Blijf dan ‘s nachts gewoon lekker liggen en geef de voedingen liggend op je zij in bed. Vooral als je een co-slaper hebt is dat een fluitje van een cent en hoef je nauwelijks wakker te worden.

7. Vraag hulp bij slaaptekort

Zie je het echt niet meer zitten? Vraag dan gewoon om hulp. Een vriendin, moeder of buurvrouw vindt het vast niet erg om overdag een uurtje op de kleine te passen. Dan kun jij de nodige slaap even inhalen. Biedt je moeder of schoonzus aan om boodschappen voor je te doen of een maaltijd voor je te koken? Sla het dan niet af, maar geniet ervan. Alle hulp is meegenomen.

Ultiem relaxen: Zo overleef je spitsuur met de kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen