Eindelijk antwoord op de vraag: waarom heb je eigenlijk bultjes op je tepels?

Body Chiara Izelaar 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

We weten allemaal dat het verstandig is om je borsten eens in de zoveel tijd eens goed onder de loep te nemen. En eigenlijk kunnen we hier ook niet omheen. In de douche, tijdens het omkleden en soms ook tussen de lakens worden we geconfronteerd met onze boobs. De kans is dan ook groot dat jij je altijd al af hebt gevraagd wat die bultjes op jouw tepels eigenlijk zijn.

Bultjes op je tepels; de klieren van Montgomery

Het gekleurde, rondvormige gebied rondom je tepel heet je tepelhof. In dit hofje zitten ook kliertjes, genaamd de klieren van Montgomery. Het kan zo zijn dat jij meer bultjes op je tepels hebt dan bijvoorbeeld je bestie. En de kans is ook groot dat die van jou er anders uitzien. Wanneer je opgewonden raakt, in verwachting bent of borstvoeding geeft kunnen deze kliertjes extra opvallen. Maar waar zijn ze goed voor?

Nare kwaaltjes

De bultjes op je tepels geven een olieachtig goedje af dat ervoor zorgt dat je huid soepel blijft. Hier merk je helemaal niets van, tenzij er een kliertje verstopt raakt. Een verstopt kliertje herken je aan een wit bultje wat zich vult met talg. In de meeste gevallen verdwijnt dit bultje vanzelf, mits je er niet aan gaat zitten frunniken. Dit kan namelijk leiden tot flinke irritatie.

Maar ook tot een infectie. Dit herken je aan een harde knobbel waar bloed en/of pus uitstroomt. We hoeven je niet uit te leggen dat dit erg pijnlijk kan zijn. Gelukkig gaat deze infectie vaak vanzelf over, maar het is wel de bedoeling dat je de huid goed schoonhoudt. Doet het plekje onwijs veel pijn en/of krijg je koorts? Pleeg dan een belletje naar je huisartsenpraktijk!

Schakel ook een arts is bij een ingetrokken, rode en/of schilferige tepel. Deze symptomen kunnen duiden op eczeem – hier heeft jouw huisarts een wondermiddeltje voor! -, maar soms ook op kanker. Wacht NOOIT te lang met bellen; neem het zekere voor het onzekere!

Bang voor borstkanker? Zo voer je het zelfonderzoek uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen