Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body 20 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Bang voor borstkanker? Zo voer je het zelfonderzoek uit!

Borstkanker is het meest voorkomende type kanker onder vrouwen. In Nederland 1 op de 7 vrouwen met deze nare ziekte gediagnostiseerd. Dat is veel. Evenals het aantal slachtoffers – 3000 – per jaar dat overlijdt aan de gevolgen van deze nare ziekte. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is om hiervan te genezen.

Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je lijf goed in de gaten te houden. Door je borsten regelmatig te onderzoeken leer je je borsten goed kennen. Op deze manier kun je verdachte veranderingen en afwijkingen – zoals een knobbeltje – sneller herkennen. Hierdoor kun je eventuele borstkanker in een vroeg stadium ontdekken.

Belangrijke weetjes

Gedurende je leven zullen je borsten continu veranderen. Je borsten kunnen door de jaren heen gaan hangen, meer uit elkaar gaan staan of van kleur veranderen (je tepels dan). Vaak zijn hormonen – in anticonceptiemiddelen -, een zwangerschap of simpelweg ouderdom hier de oorzaak van. Focus je tijdens het zelfonderzoek dus vooral op échte veranderingen en laat je niet gek maken.

Rond je menstruatie kunnen je borsten er anders uitzien en gevoeliger zijn. Voer het zelfonderzoek daarom het liefst een week na je menstruatie uit. Je hoeft het onderzoek iedere keer uit te voeren nadat je ongesteld bent geweest. Als je je borsten om de twee maanden onder de loep legt is de kans groot dat je eventuele veranderingen ook écht herkent. Behoor je tot de risicogroep? Dan kun je beter wel maandelijks een onderzoek uitvoeren.

Risicogroep

Er zijn bepaalde risicofactoren die wetenschappelijk zijn aangetoond. Zo speelt erfelijkheid bij 5 tot 10 procent van de vrouwen met borstkanker een rol. Bij 15 tot 20 procent van de vrouwen die zijn genezen van borstkanker ontstaat de ziekte opnieuw. Vrouwen met dicht borstklierweefsel – hier is sprake van als borsten uit meer melkklieren en minder vetweefsel dan gewoonlijk bestaan – hebben ook een hoger risico op borstkanker dan vrouwen met gewoon borstklierweefsel. Tot slot hebben vrouwelijke hormonen – oestrogeen en progesteron – invloed op je borsten. Des te langer je bent blootgesteld aan deze hormonen, des te vatbaarder je bent voor borstkanker. Het betreft vrouwen die;

  • hun eerste menstruatie voor hun 12e levensjaar kregen
  • laat in de overgang komen (55+)
  • na hun 35e bevallen van hun eerste kindje
  • geen of korst borstvoeding hebben gegeven
  • gebruiken maken anticonceptiepil
  • overgewicht hebben
  • tijdens de zwangerschap DES hebben geslikt

Herken je jezelf in één van de bovenstaande situaties? Voer het zelfonderzoek dan maandelijks uit.

Zelfonderzoek

In eerste instantie is het belangrijk om je borsten goed te observeren. Zorg voor een grote spiegel en voldoende licht. Ga vervolgens voor de spiegel staan en laat je armen relaxed langs je lichaam hangen. Neem alle tijd om je borsten goed te bestuderen. Valt je iets op aan de vorm van je borst, is de huid veranderd en voelt je tepel hetzelfde aan? Houd de symptomen van borstkanker goed in je achterhoofd. Op de onderstaande afbeelding worden ze nog een keer herhaald én visueel gemaakt:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Ina Kuiper, cats and much more (@kuiper_ina) op 17 Jan 2017 om 3:50 (PST)

Zelf voelen

Of je nu wel of geen veranderingen aan je borsten ziet, het is verstandig om toch nog even te onderzoeken of je knobbeltjes in je borst voelt. Til je rechterarm op en gebruik je andere arm om je borst te bevoelen. Maak met twee vingertoppen draaiende bewegingen van de buitenkant van de borst naar de tepel. Je hoeft niet hard te drukken om eventuele bobbeltjes tegen te komen. Onderzoek niet alleen je borst, maar ook het gebied tussen je oksel. Trek vervolgens je tepel iets van het lichaam, zodat je erachter komt of je tepel soepel meebeweegt of niet. Herhaal de stappen vervolgens op je andere borst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Borstkanker (@borstkankernl) op 1 Nov 2016 om 3:21 (PDT)

Wanneer schakel je de huisarts in?

Merk je iets raars op aan (één van) je borsten? Of herken je één of meerdere symptomen? Dit zijn geen redenen om volledig in paniek te raken! Sommige symptomen duiden inderdaad op borstkanker, maar er kan ook sprake zijn van hormonale veranderingen of een opgezette klier. Het is wel verstandig om eventjes contact op te nemen met de huisarts. Onder het mom ‘better safe than sorry’ kan je arts je borsten met een deskundig oog onderzoeken. Hij of zij zal je borsten bekijken, bevoelen en even checken of de lymfeklieren in je oksels of hals opgezet zijn. Een huisarts kan geen definitieve diagnose uitschrijven, dus bij twijfel zal hij/zij je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook dan kun je rustig door blijven ademen, ook de huisarts neemt liever het zekere voor het onzekere.

Vrouw deelt als awareness foto van haar borst, nadat ze diagnose borstkanker kreeg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pinkribbon

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme