Julia: ‘Ik voel me schuldig omdat mijn kind veel cadeaus krijgt’

Columns Julia van Buuren 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Moeder zijn is speciaal, zeker wanneer je dit nog maar net bent. Het eerste jaar met je baby ga je veel fases door, en wanneer je kind 1 jaar wordt, is er een grote mijlpaal bereikt. Met veel cadeaus.

“Ik kan me de bevalling (en de pijn) nog als de dag van gisteren herinneren. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar wanneer je je kindje voor het eerst vasthoudt en in zijn kleine ogen kijkt, is dat het allemaal waard.

Het eerste jaar met mijn kind

In het eerste jaar verandert je kindje veel. Hij moet alles nog leren en als ouder help je hem hier met alle liefde bij. Drinken, eten en een slaapritme; met de tijd wordt alles stabieler.

Het verjaardagsfeestje

Deze week is mijn  zoontje 1 jaar geworden. Ik denk dat dit voor elke moeder een onwerkelijk moment is. Hoe is hij zo snel gegroeid? Inmiddels is het geen baby meer, maar een druk, vrolijk jongetje.

Het eerste jaar op aarde moet natuurlijk goed gevierd worden. En zoals elke ouder, organiseerden wij ook een feestje voor ons zoontje. We nodigden niet al te veel mensen uit, maar alsnog zat het huis aardig vol. Mijn zoontje vond het geweldig: zoveel mensen in huis en zoveel leuke cadeaus.

‘Er kruipt een schuldgevoel omhoog’

Ik ben dankbaar voor alle mensen die naar zijn verjaardag zijn gekomen en voor alle cadeaus die ze meenamen. Maar tegelijkertijd kruipt er een schuldgevoel omhoog, omdat ik weet dat er zoveel kinderen zijn op de wereld die dit niet krijgen. Kinderen die helemaal geen speelgoed hebben of zelfs geen huis.

Ik hoef de tv maar aan te zetten en ik zie beelden van kinderen in Gaza. Een half miljoen kinderen heeft daar geen toegang tot basisbehoeften en duizenden kinderen sterven.

Dit doet me zoveel pijn, en nu ik zelf een kind heb, is dit extra confronterend. Ik kan me niet inbeelden hoe die ouders zich moeten voelen. Iedere ouder wil namelijk het beste voor zijn of haar kind, maar je hebt het niet altijd in de hand.

‘Het belangrijkste is dat er van hem gehouden wordt’

Alle cadeaus zijn natuurlijk hartstikke leuk. Mijn zoontje heeft zoveel speelgoed om mee te spelen en vermaakt zich prima. Maar het belangrijkste is dat er van hem gehouden wordt en dat hij zich geliefd voelt. En ik ben heel blij dat wij dit ons zoontje kunnen bieden.”

Julia: ‘Mijn baby zei ineens vaker papa dan mama’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen