Julia van Buuren
Julia van Buuren Dreumes 20 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Ledikant of peuterbed? Dit is de beste slaapplek voor jouw dreumes

Wanneer een baby net geboren is, schaffen veel ouders een wieg aan. Maar je kind wordt steeds ouder en de slaapplek moet hier ook op worden aangepast. Wat is de beste slaapplek voor jouw dreumes? Wij zetten de opties, een ledikant of een peuterbed, op een rij.

Beginnen met een ledikant

Als ouders kun je jouw baby direct na de geboorte in een ledikant laten slapen. Sommige ouders hebben nog de voorkeur voor een wieg, omdat deze kleiner en compacter is.

De meeste ledikanten hebben een standaard matrasmaat van 60 bij 120 centimeter. Het matras is ook dik, minimaal acht centimeter. Een ledikant kan tot de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar gebruikt worden. Vaak is de ledikant verstelbaar en kun je hem in het begin op de hoge stand zetten. Wanneer je kind begint met draaien en omrollen, kan de bodem een stand lager worden gezet.

Het verschilt per kind wanneer hij of zij klaar is voor een groter bed. Maar wanneer je kind minder dan twintig centimeter in de lengte overhoudt, of zelfs uit de ledikant klimt, is het zeker tijd om over te stappen naar een bed met meer ruimte, zoals een peuterbed.

Hier kun je op letten bij een ledikant

Bij een ledikant is het belangrijk om te letten op de lengte en breedte (minstens 120 bij 60 centimeter). Daarnaast moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Ook moeten de spijlen doorlopen tot de bodem. Tevens is het belangrijk dat wanneer de bodem verstelbaar is, de minimale afstand in de laagste stand zestig centimeter moet zijn. In de hoogste stand gaat het om minimaal dertig centimeter. Een lattenbodem ventileert het beste en is daarom een goede keuze bij een ledikant. Wel is het van belang dat de bodem stevig is en niet door kan zakken.

Tip: wil de je ledikant lang gebruiken? Koop dat een ledikant waarvan de zijwanden ingeklapt kunnen worden. Wanneer je kindje dan wat groter is, kan hij of zij zelf uit zijn of haar bed stappen.

Overstappen op een peuterbed

Een peuterbed zit tussen een een ledikant en een eenpersoonsbed in en is vaak 140 bij 70 of 150 bij 70 centimeter groot. Een eenpersoonsbed is groter, meestal 200 bij 90 centimeter. Het wordt vaak gebruikt voor kinderen vanaf twee jaar tot de leeftijd van vijf of zes jaar.  

Het oogt als een eenpersoonsbed, maar heeft wel nog spijlen zoals bij een ledikant. Ook is er vaak nog een uitvalhek aanwezig, mocht je kind toch vallen. Daarnaast zit het peuterbed lager bij de grond dan een eenpersoonsbed.

Met een peuterbed wordt de zelfstandigheid van je kind gestimuleerd, want hij of zij leert zelf in en uit bed te stappen.

Hier kun je op letten bij een peuterbed

Het is belangrijk dat het matras in het peuterbed minimaal acht centimeter dik is. Het matras moet daarnaast goed aansluiten bij het bed. Er mag in verband met de veiligheid namelijk niet meer dan twee centimeter zitten tussen de rand van het bed en het matras zitten. Tip: wanneer je kind allergisch is voor huisstofmijt wordt een latexmatras aangeraden.

10x dit ga je zeker missen als je baby een dreumes wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme