Van ledikant naar peuterbed: zo laat je de overstap soepel verlopen

Kinderen Maaike van de Graaf 8 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kleintje is geen baby meer en groeit langzaamaan uit zijn of haar ledikant. Als ouder vraag je je dan vast af: is het tijd om de overstap naar het peuterbed te maken? En misschien nog wel belangrijker: hoe pak je dat aan?

In dit artikel vertellen we hoe je de overstap van ledikant naar peuterbed soepel laat verlopen.

Van ledikant naar peuterbed: wanneer is het juiste moment?

De overgang van ledikant naar peuterbed is niet zo vanzelfsprekend en verschilt behoorlijk per kind. Het ene kind is al vroeg klaar voor de volgende fase, de ander blijft liever zo lang mogelijk in het ledikant liggen. Het kan dan ook lastig zijn voor ouders om te bepalen wanneer ze een ledikant voor hun kind moeten aanschaffen.

Over het algemeen geldt de regel dat de overstap gemaakt ‘moet’ worden wanneer een kind zelf uit het ledikant kan klimmen en zich mogelijk kan bezeren. Mocht het zo zijn dat je peuter nog heel erg gehecht is aan zijn of haar ledikant en er niet uitklimt, kun je hem of haar daar natuurlijk prima nog even in laten liggen. Volgens een Amerikaanse pedagoog is het in ieder geval het allerbelangrijkste dat je de veiligheid vooropstelt.

Zó verloopt de overstap soepel

Een verandering in het leven van je kleintje kan een behoorlijk impact hebben op hem of haar. Het is dan ook goed om de overstap van ledikant naar peuterbed stapsgewijs te laten verlopen. Daarnaast is het belangrijk om goed aan te voelen hoe je kind zich bij de transitie voelt. Heeft hij of zij er veel moeite mee? Laat het dan even voor wat het is. Hieronder delen we een aantal tips voor een soepele overstap.

Kies het juiste peuterbed samen met je kleintje

Hoewel er niet echt een juist peuterbed is, is het toch goed om voor jezelf en je kind de beste keuze te maken. Ga langs winkels en maak er samen met je kleintje een dagje bedden testen van. Je zoon of dochter zal er nog weinig van begrijpen, maar wordt zo wel al vanaf het begin meegenomen in het proces. Je zult zien dat hij of zij dan ook makkelijker de overstap maakt.

Laat je kind een nieuwe knuffel uitzoeken

Het is misschien een beetje omkopen, maar laat je zoon of dochter een nieuwe knuffel uitzoeken en vertel waarom. Leg uit dat hij of zij binnenkort in een ander bedje gaat slapen en dat de knuffel hem of haar dan gezelschap zal geven. Je kindje zal op die manier de verandering meer kunnen accepteren.

Zorg voor een routine

De overstap van een ledikant naar peuterbed is een heuse verandering en dus is het goed om je te houden aan een routine. Op die manier weet je kindje wat hij of zij kan verwachten. Het zorgt er zelfs voor dat je kind uitkijkt om naar bed te gaan. Lees bijvoorbeeld een boekje, praat tegen hem of haar over de dag en zing een slaapliedje.

Heb geen hoge verwachtingen

Ouders die denken dat de overgang makkelijk is, zitten mis. Veel kleintjes vinden de verandering spannend en gaan huilen zodra ze in hun peuterbed worden gelegd. Het is dan ook goed om als ouder geen hoge verwachtingen te hebben en geduldig te zijn. Blijf positief en geef je kind zo’n twee maanden de tijd om helemaal aan de verandering te wennen.

Stennis? Grijp dan weer even terug op het ledikant

Zoals hierboven al gemeld kan het zijn dat je kindje gaat huilen en boos wordt. Het is dan goed om weer even terug te grijpen naar het ledikant. Blijkbaar is je zoon of dochter er simpelweg nog niet klaar voor en het is dan fijn om hem of haar de tijd te geven.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme