Zo leer je je kinderen rekening te houden met anderen in plaats van ‘ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken’

Kinderen Gina Koninkx 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken’. Mooi niet. Niet als het aan jou en je opvoeding ligt in ieder geval. Als ouder wil je niks liever dan dat jouw kinderen dezelfde normen en waarden overnemen en opgroeien tot lieve personen. Lieve personen die rekening houden met anderen.

Rekening houden met anderen

In de huidige maatschappij, waarin meer mensen bezig lijken te zijn met zichzelf dan met anderen, is het maar wát belangrijk dat er genoeg mensen zijn die wél goed om zich heen kijken en rekening houden met anderen.

Vind jij het belangrijk om dit mee te geven in de opvoeding? Rekening houden met anderen leer je je kinderen op deze manieren.

1. Je kind laten helpen

Rekening houden met anderen betekent ook dat je anderen kunt en wilt helpen. Als je iemand helpt ben je gefocust op de ander en niet op jezelf. Dit doe je namelijk – in de meeste gevallen – voor de ander. Als iemand jou helpt, ontvang je dit terug.

Dit is een goede manier om je kind te leren dat hij of zij niet altijd maar bezig kan zijn met zichzelf. Maar ook dat hij of zij voelt dat wanneer juist hij degene is die hulp nodig heeft, de ander dit voor hem doet.

In de opvoeding zelf hoeven dit geen hele grote dingen te zijn, maar moet het wel duidelijk zijn dat elkaar helpen bij jullie thuis normaal is. Zo kan je kind helpen met de boodschappen doen, maar ook met kleine huishoudelijke taken zoals de kleding aangeven bij het ophangen van de was.

2. Je kind leren delen

Leren delen is ook iets kinderen zal helpen om rekening te houden met anderen. Hoe graag hij ook alleen wil spelen met de brandweerauto, zijn broertje wil er ook mee spelen. Door de brandweerauto te delen (en ook door samen te spelen) leert je kind dat het niet altijd zijn zin kan krijgen omdat hij rekening moet houden met anderen.

3. Je kind leren over gevoelens en emoties

Het is ontzettend belangrijk dat je met je kinderen praat over gevoelens en emoties. Dit kan in de vorm van gesprekken door het te hebben over verdriet als je kindje heeft gehuild, maar je kunt ook veel boeken lezen over emoties. Kindjes pikken dit al op een heel jonge leeftijd op (al als ze baby zijn) en dit leert ze op latere leeftijd emoties te detecteren en rekening te houden met de gevoelens van anderen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme