Waarom je volgens de wetenschap geen zin hebt in seks na je bevalling

Kinderen Maaike van de Graaf 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je net bent bevallen en alleen maar aandacht hebt voor je kleintje, is het niet gek dat je hoofd éven niet staat naar seks. Los van dat je een behoorlijk zware periode achter de rug hebt, is er ook een wetenschappelijke reden waarom je geen trek hebt om het bed in te duiken.

En dat heeft alles te maken met hormonen, hormonen en nog eens hormonen.

Geen zin in seks na je bevalling

Verlaagde hoeveelheid oestrogeen

De afgelopen negen maanden gierden de hormonen tijdens je zwangerschap door je lijf en dat heb je ongetwijfeld gemerkt. Nu je bent bevallen stort de hoeveelheid van die hormonen (zoals oestrogeen) in elkaar. En dat zorgt er weer voor dat je onder meer een droge vagina hebt en de zin in seks verliest.

Het hormoon prolactine speelt hierbij ook een belangrijke rol. Het wordt verzevenvoudigd als je zwanger bent en blijft hoog als je borstvoeding geeft, waardoor je oestrogeenspiegel wordt verlaagd en menstruatie op afstand blijft. Het hormoon zorgt er daarnaast voor dat je borsten groeien en je melkproductie opgang komt, maar óók dat je libido minder wordt.

Het hormoon oxytocine komt vrij door je kind en niet meer alleen door je partner

Oxytocine komt vrij wanneer je met iemand knuffelt, seks hebt of borstvoeding geeft. Voor je bevalling zorgde het aanraken van je partner er dan dus voor dat oxytocine vrijkomt, waardoor je een goede band met elkaar krijgt. Maar na de bevalling staat natuurlijk alles in het teken van je kind en knuffel je je zoon of dochter het liefst de hele dag door. Niet gek dus dat oxytocine nu vrijkomt door je kind in plaats van je partner.

En doordat de oxytocine nu dus vrijkomt door je kind, heb je minder behoefte aan andere aanrakingen en knuffels. Je hebt dus simpelweg minder seksueel verlangen.

Nog even over de mannen…

Mocht je haast aan jezelf gaan twijfelen, doe dat niet. Ook bij mannen gebeurt er van alles als ze net vader zijn geworden. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het testosteronniveau bij mannen wordt verlaagd. En hoe minder testosteron, hoe minder zin in seks.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen