Dit is het effect van verschillende kleuren in de kinderkamer

Kinderen Gina Koninkx 26 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Een kinderkamer inrichten is het leukste wat er is. Al je creativiteit kun je kwijt in de kamer van jouw kind en als alles af is ben je stiekem zelfs een beetje jaloers. Als je aan de slag gaat met kleur is het wel belangrijk om te weten wat voor effecten de verschillende kleuren op jouw kindje hebben.

Wij hebben de meest voorkomende kleuren voor je op een rij gezet zodat jij hierna precies weet welke kleur het beste in de kamer van jouw kindje past.

Effect kleuren in de kinderkamer

Dit is het effect van verschillende kleuren in de kinderkamer.

Rood

Rood valt op en in de kamer van een echte liefdesbaby mag de liefde er natuurlijk vanaf spatten. Toch is het belangrijk om je in te houden als je voor een rode kamer kiest. De kleur wordt namelijk ook geassocieerd met gevaar en agressie waardoor je hartslag zelfs kan versnellen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Als je toch graag een rode kamer wilt kun je beter het accent verleggen naar rode accessoires en maximaal één rode wand.

Oranje

Oranje is een minder dominante kleur dan rood waardoor dit eigenlijk een betere optie is. Bij oranje krijgen veel mensen een positief en blij gevoel en dat is precies wat jij wil voor je kind. Oranje is daarnaast ook een warme kleur wat een gevoel van geborgenheid geeft. De key is wel om net als bij rood de kleur met mate te gebruiken.

Geel

Van geel krijg je energie en wordt je vrolijk, dat past natuurlijk perfect bij kinderen. Geel lokt nieuwsgierigheid uit en jouw kindje is nog volop bezig de wereld te ontdekken. Het zorgt voor een creatief en fantasierijk brein. Overdrijf alleen niet, het schijnt zo te zijn dat baby’s en kinderen in gele kamers meer huilen. Een mooie optie is een okergele muur. Dit kun je perfect combineren met zwarte en witte meubels, gouden accessoires en schattige bruine knuffels in bed.

Roze

Jongetjes hebben vaak een afkeer van de kleur omdat zij dit associëren met meisjes. In een samenleving waarin genderneutraliteit een hot topic is vinden wij dat dit net zo goed kan op een jongenskamer. Bij roze droom je weg en waan je je in een sprookjeswereld. De kleur geeft je kindje een vrolijk en geliefd gevoel. Precies zoals de roze wolk waar jij zelf ook op zit.

Wit

Je kunt er ook voor kiezen om de muren wit te laten en de kleur vooral toe te voegen met accessoires en meubels. Wit is de meest veilige optie en voor wie twijfelt misschien ook wel de beste. Wit is teder en onschuldig (ook al is jouw peuter dat op sommige momenten wat minder) en daarnaast perfect voor een stressvrije omgeving. Maak de kinderkamer niet té wit want er mag wel lekker worden geleefd.

Bruin

Bruin is een warme en stijlvolle kleur die een heel natuurlijke sfeer geeft aan een kamer. Bruin wordt geassocieerd met betrouwbaarheid dus je kunt het bed van je kindje ook nog vol leggen met bruine Bambi knuffels. De kleur leent zich er perfect voor om te combineren met okergeel: dé interieurtrend van 2019.

Blauw

Bij blauw wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen licht- en donkerblauw. Donkerblauw straalt autoriteit en macht uit, maar is ook de kleur van de nacht. Bij kinderen kan dat soms tot angstige gevoelens leiden. Lichtblauw daarentegen is een kleur die meer openheid uitstraalt. Het geeft je kindje rust en een relaxed gevoel. Dat klinkt toch heerlijk?

Groen

Groen is een heel energieke kleur, maar straalt ook rust uit. Het heeft een kalmerend effect op kinderen en baby’s. Kinderen kunnen een gevoel van veiligheid ervaren in een groene kamer. Tenminste, als deze niet té donkergroen is. Ga in dat geval liever voor een zachte pasteltint.

Zwart

Zwart is gewaagd en als je hieraan begint is het wel goed om te weten hoe de ‘kleur’ het best tot z’n recht komt. Zwart kan vrij volwassen overkomen en is niet altijd de beste keus voor een baby- of kinderkamer. Als je je aan de Scandinavische trends wil wagen kun je er natuurlijk niet omheen. Combineer zwart met warme aardetinten en kies er bijvoorbeeld voor om niet de hele wand zwart te verven, maar een gedeelte daarvan.

Lees ook:

De gouden regels volgens Feng Shui: zo creëer je een kinderkamer waar je kind zich geborgen voelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme