Zit jij ook altijd op onverklaarbare wijze onder de blauwe plekken als je wakker wordt? Mysterie opgelost!

Gezondheid Gina Koninkx 7 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kunt je niet herinneren dat jij de afgelopen dagen een smak hebt gemaakt of ergens tegenaan bent gelopen. Dat had je toch zeker nog wel geweten? Tóch zitten – met name je benen – wederom onder de blauwe plekken. Apart. Of toch niet zo?

Onverklaarbare blauwe plekken

Hoewel jij elke ochtend weer onder de blauwe plekken zit, heeft jouw partner nergens last van. En dan is je lief ook nog eens onhandiger dan jij. Raar, want jij bent zelf ook helemaal nergens tegenaan gelopen de afgelopen dagen. Hoe kan het dan toch zo zijn dat jij er weer bont en blauw uitziet in de morgen?

Een blauwe plek krijg je natuurlijk niet zomaar. Vaak is dit het gevolg van een klap tegen die plek waardoor het bloedvat beschadigt is geraakt. Er lekt dan bloed uit dit bloedvaatje en je lichaam moet dat opruimen. Hierdoor verschijnt er een blauwe plek. En hoewel dit vaak het gevolg is van een klap of stoot, hoeft dat dus niet altijd het geval te zijn.

De een is gevoeliger dan de ander

Hoe erg een blauwe plek wordt, verschilt van persoon tot persoon. De een is daar namelijk veel gevoeliger voor dan de ander. En zo kan het dus ook voorkomen dat jij er bont en blauw uitziet terwijl daar geen klap of stoot voor de aanleiding is geweest.

Allereerst kan dit komen door een dunne huid rond je bloedvaatjes. Als je bloedvaten sterk aan de oppervlakte aanwezig zijn en jij daar een dunne huid hebt, ontstaan er met het kleinste gemak blauwe plekken. Er kunnen dan makkelijk plekken ontstaan terwijl jij helemaal niet door hebt gehad dat je je hebt gestoten. Als je een appeltje op je schoot hebt laten vallen kan dit er dan bijvoorbeeld al voor zorgen dat er morgen een enorme blauwe plek op je bovenbeen verschijnt.

Natuurlijk zijn er meer oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij nogal gauw een blauwe plek op je lichaam krijgt. Zo spelen medicijnen hier een rol in maar ook een (ernstig) tekort aan vitamine C. Daarnaast zijn er verschillende aandoeningen waarbij patiënten snel een blauwe plek krijgen. Heb je daarnaast ook last van andere klachten? Dan is het natuurlijk altijd verstandig om dit met je huisarts te bespreken.

Snelle behandeling

Wil je snel van je blauwe plek af? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. Het lastige is alleen dat je bij deze onverklaarbare plekken niet weet hoe lang ze er al zitten. Direct na een val of stoot kun je namelijk het beste even wat ijs leggen op de plek. Schade al aangericht? Probeer dan eens een Arnica crème tegen kneuzingen. Doet vaak wonderen.

LEES OOK: Oranje-achtige vlekken in je zwarte onderbroek? Hier komt het door!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dokter.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen