Buurmeisje (13) op laten passen? ‘Zorg dat er achtervang is’

Persoonlijk Sofie Obbens 22 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Eva* (33). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn buurmeisje (13) op mijn peuter en baby laten oppassen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Buurmeisje laten oppassen?

“Mijn man en ik zitten met een baby en een peuter middenin de tropenjaren. Hierdoor komt onze relatie onder druk te staan, we groeien steeds meer uit elkaar. Ik wil graag weer eens een date night met mijn man plannen. Mijn buurvrouw weet van onze drukke tijd en toen ik haar vertelde dat wij oppas zochten, droeg zij haar dochter aan. Zij is dertien en zoekt nog een bijbaantje.

Maar is het wel zo slim om dit haar te laten doen? Mijn buurvrouw zou een oogje in het zeil kunnen houden, maar ze heeft zelf ook nog twee jonge kinderen. Wat als ze net niet in de buurt is als er wat is?”

Babyfoon

“Buurmeisje, hoe letterlijk moet ik dat nemen? Woont ze in het huis er direct naast? Of in een huis ergens in dezelfde buurt/wijk? Oftewel: als er achtervang nodig is, hoe snel kan de moeder van het buurmeisje er zijn? Zelf heb ik op die leeftijd op de buurkinderen gepast. De babyfoon had een vaste lijn en mijn ouders waren achtervang. 

Mocht er wat zijn, dan kon ik roepen via de babyfoon. Mocht mijn moeder via de babyfoon iets horen waardoor ze zich afvroeg of alles nog oké ging, dan kon ze komen kijken hoe het ging.

Iedere week gingen de buren een avondje uit eten en paste ik op. Dat is jarenlang goed gegaan. Tot mijn oppashulp niet meer nodig was. Toen heb ik via de buren andere oppasadresjes gekregen. Die waren niet meer met achtervang met babyfoon, maar met achtervang om te bellen. Dat was toen nog vaste lijn, want mobiele telefoon bestond nog niet.” – Maartje

EHBO

“Ooit ik ben ook zo begonnen als oppasser, ik was toen twaalf of dertien jaar. Op nichtjes, neefjes, buurtkinderen, oppasgezinnen en kindernevendienst. Ondertussen werk ik al jaren in de kinderopvang, ik heb mijn diploma behaald en een EHBO-diploma. Een tiener moet het toch een keertje leren, we zijn allemaal ergens begonnen. 

Overigens is het wel fijn als je EHBO kan toepassen. Dat vond ik wel eng als er vroeger iets zou gebeuren, er is gelukkig nooit iets gebeurd, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En het ligt er ook wel aan hoe ‘volwassen’ een kind al is op zijn of haar dertiende.” – Maartje

Veel te jong

“Veel te jong, vraag dan de buren zelf en laat het meisje actief meewerken. Als er wel iets mis gaat mag zo een jong iemand nooit de verantwoordelijkheid hebben, zeker niet met een baby.” – Bronwyn

Wettelijk oppassen

“Hoe oud moet je zijn voor kinderoppas? Wettelijk gezien mag je niet babysitten als je twaalf of dertien jaar oud bent, maar mag je pas oppassen vanaf veertien of vijftien jaar. Dit heeft te maken met zelfstandigheid, omdat je als babysitter een paar uur op jongere kinderen of baby’s moet passen. Ondanks dit moeten kinderen vaak op een broertje of zusje passen.” – Monique

Probeer het

“Probeer het uit; laat haar eens oppassen terwijl je thuis bent zodat je alles kan uitleggen en je zelf kan zien of ze het kan. Ik paste op mijn buurkinderen vanaf mijn twaalfde, dat was destijds normaal. Je kan bijvoorbeeld ook afspreken op avonden dat haar ouders wel thuis zijn als back-up.” – Marrit

Slapen

“Als de kinderen al slapen en er hoeft verder niets te gebeuren, dan kan dat best. Dat deed ik vroeger ook en ik kon terugvallen op mijn moeder, want we waren buren. Ik was ook dertien of veertien jaar denk ik. Zo lang ze maar op iemand in de directe nabijheid terug kan vallen lijkt me het geen probleem. Meestal had ik lekkere rustige avonden want dan sliepen ze de hele avond.” – Joyce.

In de buurt

“Als ze goed slapen, de moeder van dit meisje bereikbaar is en je bent zelf in de buurt als er wat is, dan zou dit toch het proberen waard zijn?” – Charlee

Neem vrij

“Waarom zouden het datenights moeten zijn? Als mijn man en ik samen iets willen doen, nemen we een dag vrij als de jongste op het kinderdagverblijf zitten. Hoeven we ook geen oppas te zoeken.

Mijn oudste dochter is veertien maar no way dat ik haar een hele avond op haar broertjes van één en drie zal laten passen. Ondanks dat ze echt wel verantwoordelijk genoeg zou zijn, vind ik het niet nodig en vind ik niet dat je zo’n grote verantwoordelijkheid bij een kind van veertien mag leggen. Je weet niet hoe iemand reageert als er wel wat gebeurt.” – Sam

Tips van de redactie

Een betrouwbare oppas vinden is zo eenvoudig nog niet. Het is wel erg fijn als je directe buurmeisje dit kan doen. Laat haar een keer kennismaken met je kinderen en kijk hoe ze op elkaar reageren. Is ze leuk met kinderen? Reageren de kinderen ook leuk op haar?

Zoals onze lezeressen ook al aangeven, is het belangrijk om te bekijken welke verantwoordelijkheid ze aan kan. Heeft ze ervaring met oppassen? Weet ze hoe je een luier verschoont? Bespreek met haar wat ze aan kan en laat haar desnoods een keer proefoppassen met jou in de buurt.

* Om privacy redenen zijn er gefingeerde namen gebruikt. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Zonder man en kinderen op vakantie gaan? ‘Je bent ook nog altijd jezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen