Alleen zijn, eenzaam of fijn? 5 tips om het vooral het laatste te laten zijn.

Gezondheid Redactie 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Iedereen is wel eens eenzaam en ook iedereen is wel eens alleen. Maar het gevoel van eenzaamheid hoeft niet op te doemen als je alleen bent. Sterker nog, veel mensen vinden alleen zijn heerlijk. Als je je in plaats daarvan eenzaam voelt, wat kun je daaraan proberen te doen?

All by my sehehelf!

Een gevoel van eenzaamheid ontstaat doordat je je niet verbonden voelt met anderen. Je mist bijvoorbeeld een hechte, emotionele band met anderen of je hebt minder contact met anderen dan je zou willen. Dat laatste is belangrijk, want wat voor de één voldoende is, is voor de ander te weinig persoonlijk en sociaal contact. Maar hoe kun je met je gevoelens van eenzaamheid omgaan, zodat je je weer verbonden voelt?

1. Het gaat (meestal) over

Vaak hoort eenzaamheid bij een bepaalde levensfase waardoor je minder lekker in je vel zit. Het idee dat iedereen wel eens eenzaam is en dat het vaak weer over gaat, kan daarbij helpen. Pas als eenzaamheid chronisch wordt en langdurig aanhoudt, moet je oppassen. Er zijn overigens verschillende soorten eenzaamheid. Eenzaamheid kan veroorzaakt worden door een gebrek aan sociale contacten, maar ook aan een gebrek aan emotionele verbinding met één persoon, bijvoorbeeld omdat je single bent.

Alissa (24) voelt zich dagelijks eenzaam: ‘Ongelukkig, terwijl ik weet dat ik niet te klagen heb’

2. Ga iets ondernemen

Er zijn verschillende organisaties die activiteiten organiseren of een luisterend oor bieden. Dat kan al helpen. Een site waarop deelnemers zelf leuke dingen organiseren is Nieuwe Mensen Leren Kennen. 

Of kijk eens op vrienden enzo of oogvoorvriendschap.

3. Wees lief voor jezelf

Erken dat je je eenzaam voelt en het soms moeilijk hebt, maar ook dat je gevoelens er mogen zijn. Soms kan het helpen om afleiding te zoeken, soms om even hard te huilen of van je af te schrijven, tekenen, of schilderen. Ook kan het helpen om aan yoga, meditatie of mindfulness te doen.

4. Praat erover

Dat kun je doen met mensen in je omgeving. Je zal merken dat je niet de enige bent en ook dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt ook de luisterlijn bellen.

5. Zorg voor een gezond en uitgerust lichaam en dito geest

Als je genoeg aan lichaamsbeweging doet en gezond eet, heb je minder last van eenzaamheidsgevoelens. Je bent weerbaarder en deze gevoelens kunnen er dan wel zijn, maar ze krijgen minder vat op je.

5 Gewoontes waardoor je minder snel last heb van eenzaam zijn

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme