Zwarte koffie vs. groene thee: welk van de twee is gezonder?

Gezondheid Sharon van der Werf 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Staat het credo ‘but first, coffee’ op jouw lijf geschreven of ben jij toch echt een theeleut? Zowel koffie als groene thee hebben behoorlijk wat gezondheidsvoordelen. We zetten die voordelen op een rijtje en vertellen je wat de gezondste optie is.

Koffie vs. groene thee

Als je minder cafeïne wilt drinken

Zowel koffie als thee bevatten cafeïne, dus als je daar mee wilt minderen of helemaal mee wilt stoppen dan raden we eerder aan om kruidenthee te gaan drinken. Wel kunnen we je vertellen dat een bakkie pleur flink meer cafeïne bevat dan groene thee:

  • Een kopje filterkoffie van 125 ml bevat volgens het Voedingscentrum 56 mg cafeïne. Een espresso bevat in verhouding meer cafeïne, maar omdat je dit in kleinere hoeveelheden drinkt is de hoeveelheid cafeïne vrijwel gelijk.
  • Groene thee bevat minder cafeïne. Per mok van 125 ml kom je uit op ongeveer 19 mg. Zwarte thee bevat zelfs nog iets meer, rond de 28 mg per kopje.

Wil je minder cafeïne drinken, dan is het dus een slimmer idee om voor een groene thee te gaan. Houd ook rekening met het tijdstip – wist je dat het na 15:00 niet meer verstandig is om koffie te drinken, omdat cafeïne jouw nachtrust verstoort? > Slechte slaper? Na dít tijdstip kan je dan beter geen koffie meer drinken.

Beiden vol antioxidanten

Zowel groene thee als koffie worden gelinkt aan verschillende gezondheidsvoordelen, dus wat dat betreft is het een idee om beide gewoon te blijven drinken. Zo zou koffie zorgen voor een lagere kans op hartziektes, en helpt groene thee bij het onderhouden van een goede bloeddruk.

Griepje te pakken? Drink dan liters van deze theesoort!

Hoe drink je jouw koffie of thee?

Bestel jij het liefste een double chocolate coffee frappuccino, of ga je voor een sobere groene thee? Het zal je misschien niets verbazen, maar voor je gezondheid is het aan te raden om jouw koffie of thee met niet al te veel suikers, siropen of andere toevoegingen te doen. Drink je jouw koffie echt alleen met suikerklontjes en veel volle melk, dan is de groene thee wellicht een betere optie.

Drink je zowel je koffie als thee plain, dus gewoon een zwarte koffie of dat kopje thee zonder suiker, dan kan je er eigenlijk vanuit gaan dat beiden drankjes even gezond zijn. Waar jij jouw keuze dan het beste op kunt baseren, is de hoeveelheid cafeïne die jij op een dag wilt nuttigen.

Zoveel kopjes koffie mag je per dag drinken volgens onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Greatist

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme