Vooral niet doorvertellen…. dit is waarom geheimen slecht voor je zijn

Algemeen Valéry de Voijs 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Maar echt tegen niemand zeggen eh?!’ Word jij stiekem ook heel enthousiast als jouw bff het telefoongesprek zo begint? Je kunt er vast niet genoeg van krijgen: dirty little secrets. Of je nu het geheim van je beste vriendin bewaart, of zelf iets hebt uitgespookt waar nooit (lees: never never never nooit niet) iemand achter mag komen… geheimen voelen stiekem best spannend. Toch is het hebben van geheimen dus best wel slecht voor je.

Grote kans dat jij het ook zo moeilijk vind om geheimen te bewaren. Ook al voelt het nog zo leuk, en kun jij met een strak gezicht zeggen dat je deze informatie voor je kunt houden… we weten allemaal dat het verdomd moeilijk is om een geheim niet door te vertellen.

Geheimen zijn slecht voor je

Je hebt natuurlijk heleboel soorten geheimen. Van een kleine confession van die collega die stiekem al haar ontslag aan het plannen is tot aan je zus die net een positieve zwangerschapstest heeft gedaan.

Kleine geheimen hebben niet zo’n grote gevolgen, terwijl andere geheimen best wel schade kunnen aanrichten. Als iemand er ooit achter komt dat jij bent vreemdgegaan kan jouw huwelijk nogal wat schade oplopen.

Depressie

Hoewel dirty little secrets op het eerste gezicht spannend lijken, is het in the end helemaal niet zo goed voor onze mentale gezondheid. Onderzoek verbind het hebben van geheimen zelfs aan depressie en een laag zelfbeeld

Je ervaart stress

Je kunt nogal wat stress voelen als je continue moet letten op wat je wel en niet mag zeggen

Geïsoleerd gevoel

Vooral als jij een geheimpje hebt, en daar met niemand over kan praten kun je je nogal alleen voelen. Er zal namelijk een reden zijn dat je je geheim met niemand wilt delen. Misschien schaam je je wel, wil je ruzie voorkomen, of wil je jezelf beschermen. Wat de reden ook is… je kunt er met niemand over praten en dat voelt eenzaam.

Schuldgevoel

Ai… dat schuldgevoel als je de waarheid niet kunt vertellen. Als je moeder verdrietig is omdat niemand aan haar verjaardag heeft gedacht, kun je je best een potje schuldig voelen als jij niet mag verklappen dat vanavond de hele familie haar komt verrassen.

9 bizarre geheimen die mensen pas met hun partner deelden nadat ze waren getrouwd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scientific American

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme