Angstaanjagend: een ALTE bij je baby (en dit kan je eraan doen)

Gezondheid Laurien Bleeker 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet veel ouders kennen de term ALTE, maar het zou wel het leven van je kind kunnen redden wanneer je baby een ALTE krijgt. De afkorting staat voor Apparent Life Threatening Event. Dit houdt in dat je baby opeens stopt met ademen.

Je kan je dus voorstellen dat het belangrijk is dat je weet wat je in dat geval moet doen, daarom zetten we alles over een ALTE voor je op een rij.

Wat is een ALTE?

Als je gezonde baby opeens blauw aanloopt, stopt met ademen en slap wordt, dan kan het zijn dat je kindje een ALTE heeft. Een levensbedreigende situatie, terwijl er daarvoor niets aan de hand was. Vaak handel je instinctief als dit gebeurt en heb je even later weer een vrolijke baby in je handen. Een ALTE duurt meestal namelijk slechts één tot enkele minuten.

Bij wie en hoe vaak komt dit voor

Deze levensbedreigende situatie kan voorkomen bij kinderen tussen de 0 en 2 jaar, het meest rond de drie maanden en met een piek rond de 8 weken. Gelukkig komt een ALTE niet vaak voor: bij 0,6 op de 1000 baby’s en sneller bij een kindje dat te vroeg geboren is.

Wat moet je doen als je baby een ALTE lijkt te hebben?

Stopt je baby vanuit het niets met ademen en wordt hij slap? Dan handel je waarschijnlijk instinctief om hem weer ‘wakker’ te krijgen.

Pak je kindje op en stimuleer een reactie, klop of wrijf op zijn rug. Als dat niets doet: houd je baby ondersteboven of met zijn buik op je onderarm en klopt op zijn ruggetje.

Loopt je baby blauw aan? Begin dan met reanimeren. En te allen tijde: bel 112 en leg uit dat je denkt dat je baby een ALTE heeft.

Waarschijnlijk komt je kindje na een paar minuten weer bij en lijkt het net alsof er niets aan de hand is geweest met hem, terwijl jij er geschrokken, verslagen en angstig bij zit. Het medisch personeel zal jullie waarschijnlijk meenemen naar het ziekenhuis en je baby onderzoeken, om te kijken of het echt een ALTE was.

Meestal laten ze kindjes nog even blijven ter observatie, maar na een ALTE is er vaak verder niets meer te merken aan je kindje (een ALTE heeft namelijk geen medische oorzaak) en het zal ook niet snel nog een keer voorkomen.

ALTE en wiegendood

Uit onderzoek blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen een ALTE en wiegendood, behalve dat er voor beide geen medische oorzaak aan te wijzen is. Meestal komt een ALTE voor tot drie maanden en wiegendood vooral tussen de 2 en 6 maanden.

Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme