Zo heeft Amanda Seyfried haar traumatische bevalling verwerkt

Zwanger Valéry de Voijs 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Amanda Seyfried is naast actrice, zangeres en model, ook moeder van twee prachtige kinderen. De bevalling van haar tweede liep echter net iets anders dan gepland. Seyfried (35) vertelde deze week in een interview met People Magazine hoe zij deze traumatische bevalling heeft verwerkt.

Omdat de bevalling zo traumatisch was, was de kersverse moeder bang dat ze in een postnatale depressie zou raken. Tijdens het interview vertelt ze hoe ze deze depressie heeft kunnen ontkomen.

Traumatische bevalling

De actrice, onder andere bekend van Mamma Mia, Mean Girls en Dear John is niet de eerste celebrity die daarmee het taboe rondom traumatische bevallingen en postnatale depressie doorbreekt. Ook Pink, Megan Fox en Marla Sokoloff zijn eerder open geweest over hun traumatische ervaringen.

Wat is een traumatische ervaring?

Dat een bevalling geen pretje is zullen de meeste moeders beamen. Maar wat maakt een bevalling nu traumatisch? En wat is het verschil tussen een traumatische ervaring en een postnatale depressie?

Gynaecoloog Marielle van Pampus legt dit haarfijn uit. Aan het AD vertelt zij dat het normaal is om een bevalling als heftig te ervaren. Als moeders minimaal zes weken na de bevalling nog altijd kampen met angsten en herbelevingen kan er gesproken worden van een posttraumatische stressstoornis. In Nederland ervaart twintig procent de bevalling als traumatisch. Daarvan ontwikkelt 3 procent een stressstoornis.

Amanda Seyfried

Zo gemakkelijk als haar eerste dochter Nina vier jaar geleden geboren werd, zo moeizaam ging het bij haar zoontje Thomas vorig jaar. Gelukkig is haar baby kerngezond, maar dat maakte de situatie niet minder zwaar. In haar interview met People Magazine deelt de Mamma Mia actrice hoe ze de bevalling heeft verwerkt.

Traumatische ervaring

Waar het precies misging tijdens de bevalling gaat ze niet verder op in. Wel deelt ze dat het te maken had met haar ruggengraat (‘it was a spinal thing‘). Ook deelt ze haar angsten voor een postnatale depressie. Na de bevalling is de Amerikaanse actrice met haar gezin naar huis net buiten New York gegaan. Ook Seyfried’s moeder is tijdens de quarantaine vorig jaar ook bij het gezin ingetrokken, waar ze naar eigen zeggen een grote hulp aan had.

Cognitieve gedragstherapie

Omdat de prachtige blondine bang was dat ze in een neerwaartse spiraal terecht zou komen, heeft ze er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Door middel van cognitieve gedragstherapie heeft ze de ervaring kunnen verwerken. ‘It was so hard, the struggle, but it wasn’t anything I didn’t think I could handle‘ vertelt ze aan aan het tijdschrift.

4x waarom je je bevalling moet verwerken. Ook al was het een mooie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

People Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme