Amber: ‘Ik had een schuld van 21.000 euro, het voelde uitzichtloos’

Gesponsord Commerciële Redactie 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Amber raakte als alleenstaande moeder in de schulden. Ze opende haar post niet meer uit angst voor een nieuwe aanmaning. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, vertelt ze hoe ze haar financiële situatie weer onder controle kreeg.

“Als ik nu terugkijk, heb ik het in mijn hoofd nog groter gemaakt dan het was”, zegt Amber (36) nu. “Natuurlijk was het niet niks, een schuld van 21.000 euro als twintiger met een jong kind. Maar het voelde als minstens 100.000 euro. Ik had het idee dat ik nooit meer uit die situatie zou komen, juist doordat ik geen overzicht had.”

Kop in het zand

Dat Amber op dat moment haar ‘kop in het zand stak’, was ook niet zo vreemd. Ze was gestopt met haar opleiding, omdat het niet te combineren viel met de opvoeding van haar zoontje. Het was een bewuste keuze om te gaan werken en haar zoontje naar de opvang te brengen. Na een paar jaar ging het mis; de jonge alleenstaande moeder werd slachtoffer van wat nu de toeslagenaffaire wordt genoemd. Werken ging niet meer, want ze had geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Op haar andere toeslagen werd ze gekort.

“Ik maakte geen brieven meer open, want ik kon toch niks met al die aanmaningen”, vertelt Amber. “Ja, ik kon bellen en vertellen dat ik niet kon betalen. Want dat was het, ik had nul afloscapaciteit. Mijn ouders waren er in die tijd voor me, maar konden me op financieel gebied ook niet steunen. Ik was het overzicht over mijn geldzaken helemaal kwijt. Daardoor verloor ik ook het vertrouwen in mezelf. Ik had het idee dat ik dom was en nooit een goede baan zou vinden.”

Andere mindset

Haar zelfvertrouwen groeide toen haar zoontje naar school ging en zij haar mindset veranderde. “Ik besloot een opleiding te volgen, zodat ik het vooruitzicht had op een goedbetaalde baan. Het bedrag aan studiefinanciering was zelfs iets hoger dan de bijstandsuitkering. En dan zou ik na vier jaar genoeg verdienen om mijn schulden af te betalen. Ik haalde goede cijfers en kwam weer onder de mensen. Dat gaf me ook het vertrouwen dat ik die brieven moest openen om meer inzicht te krijgen in waar ik stond en waar ik naartoe wilde.”

Het was de eerste stap naar een financieel gezonder leven. “Ik kreeg na twee jaar een baan aangeboden en stopte met de opleiding, want de financiële vooruitzichten waren met deze baan beter. Ik nam zelf contact op met schuldeisers om regelingen te treffen en ging goed kijken waar ik op kon besparen. Langzaamaan kwamen er steeds vaker brieven met de mededeling dat er weer iets was afbetaald. Totdat ik mijn schulden helemaal had afgelost.”

Een kick

In de periode dat ze was gaan werken, begon ze bij te houden aan wie ze nog wat moest betalen. Vervolgens breidde ze dat document steeds verder uit. “Ik hield mijn inkomsten en uitgaven bij en dat gaf me zo’n kick. Ik voelde me een verantwoordelijke volwassene die alles goed regelt. Intussen is het routine geworden.”

Amber woont nu met haar partner, samen met hun jonge dochtertje en Ambers zoon. “Mijn partner en ik werken allebei fulltime. Ik ben de hoofdkostwinner en doe de administratie, maar hij heeft zelf ook altijd goed inzicht in zijn financiën. We besparen nog steeds. We stoken bijna nooit, verduurzamen het huis, kopen kleding vaak tweedehands en geven onszelf een weekbudget voor de boodschappen.”

Tips

“Ik zou anderen tippen om goed te kijken naar wat je echt nodig hebt, bijvoorbeeld op het gebied van abonnementen. Wees niet bang om over te stappen naar een andere verzekeraar als dat goedkoper is. En qua boodschappen: bepaal welk bedrag je hieraan wil uitgeven en houd je daar aan. De laatste tip: zorg dat je hoe dan ook geld achter de hand hebt, want het kan altijd gebeuren dat je het nodig hebt.”

Zelf praat ze met haar partner regelmatig over geldzaken. “Hij is vrij zuinig; uit eten of op vakantie gaan, vindt hij niet zo nodig. Ik wel, dus ik doe dat ook. Ik vind het heel belangrijk dat ik voldoende geld opzij zet, maar wat er overblijft mag nu ook rollen!”

Rabobank vindt praten over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Door het gesprek te voeren, krijg je meer financieel inzicht. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Wil jij meer financieel inzicht krijgen? Ga dan aan de slag met het 6-stappenplan. Hiermee zet je een stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Relevante artikelen