Ben je geïrriteerd of steeds verdrietig, maar weet je niet waarom? Misschien heb je last van ambigue verlies..

Mind Janneke Juffermans 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Ambigu verlies is een term die voor het eerst bedacht is door Pauline Boss en die worden gekenmerkt door een paradox: iets of iemand is zowel wél als niet aanwezig. Bijvoorbeeld omdat de persoon dementie heeft en dus niet meer degene is die hij was, maar het kan ook zijn dat iemand vermist is en nooit is teruggevonden, of dat familie of vrienden ver weg zijn gaan wonen. In beide gevallen kost het vaak meer moeite om te rouwen en het verlies te verwerken.

Ambigu verlies. Als je niet precies je vinger op je verdriet kunt leggen

Gedurende de pandemie zijn er uiteraard ook veel situaties geweest en nu nog gaande die te maken hebben met ambigue verlies, zegt psychologe Diane Barth in Psychology Today. “Of je nu een echt verlies hebt geleden, of je verdrietig, eenzaam, angstig, geïrriteerd of boos, zonder duidelijke reden, je bent niet de enige. Het kan goed zijn dat je lijdt aan wat therapeuten ambigu verlies noemen.”

Ambigu verlies kan ook onopgeloste rouw betekenen, ofwel rouw die in onszelf zit en bevroren raakt. Daardoor wordt het lastiger om deze gevoelens te integreren in jezelf en je gevoelsleven. Daardoor blijf je er in vast zitten, aldus Barth.

Erkennen en aandacht geven

Ook betoogt ze, hoeft het niet per se met verlies van dierbaren te maken te hebben. Het kan ook te maken hebben met dat je verdriet hebt omdat je familieleden veel minder gezien hebt, je hobby niet goed kon uitvoeren, je kinderen door de lockdown zijn blijven zitten etc..

Om met deze gevoelens in het reine te komen is het goed ze te erkennen en aandacht te geven. Schrijf van je af wat je het afgelopen jaar verdriet heeft gedaan, wat pijn heeft gedaan en waar je misschien nog steeds verdrietig om bent. Dat kunnen dus ook ogenschijnlijk kleine dingen zijn. Of vertel het een goede vriendin of vriend, je therapeut of iemand anders die je vertrouwt.

Integreren

Je gevoelens onder woorden brengen en erkennen dat je met verlies te maken hebt, ook al kan je er niet precies je vinger op leggen, is de eerste stap naar het ontdooien van je verlies. Het zal het verdrietige gevoel misschien niet wegnemen, maar kan wel helpen in de integratie naar een complexer en uiteindelijk realistisch gevoel over wie jij bent in de wereld – en hoe de wereld er echt uitziet. Die integratie helpt je om de volgende stappen te zetten in een nieuw leven dat op jou wacht.

Verwerking met je viervoeter: zo kunnen huisdieren helpen bij rouwverwerking

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme