Niet verlegen, maar wel introvert? Dat komt dus hierdoor

Algemeen Valéry de Voijs 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Vergelijk jij jezelf met je drukke zusje zou je jezelf misschien wel als introvert zien, maar op dat meidenweekend met die vriendinnen ben je juist heel uitbundig. Het zijn eigenlijk ook best verwarrend: het verschil tussen extravert en introvert. En dan heb je ook nog eens verschillende soorten introverte mensen.

Als jij niet weet wat je moet antwoorden als iemand je vraagt of je een introvert of extravert bent, dan brengt deze onderscheiding misschien wat duidelijkheid

Vier soorten introvert

Volgens psycholoog Jonathan Cheek bestaan er vier soorten introverte mensen. En nee, het heeft dus helemaal niets met verlegenheid te maken.

1. De Sociale Introvert

Als jij een sociaal introvert bent, chill je liever met jezelf op de bank dan dat je een groot gezelschap opzoekt. Niet omdat je zo verlegen of saai bent, maar omdat jij je eigen gezelschap gewoon goed kan waarderen.

Zie dit vooral als iets positiefs: wist je dat mensen die veel tijd alleen doorbrengen over het algemeen productiever zijn, beter in contact staan met hun emoties, en goed zijn in zelfreflectie? Plan na die maand vol verjaardagen en uitjes vooral een weekje voor jezelf in als je daar behoefte aan hebt

2. De Denkende Introvert

Anders dan de sociale introvert, spendeer je wel graag veel tijd met anderen. Maar tegelijk ben je graag in gedachten. Vooral als dat mooie nummer opkomt in de kroeg dwaal jij graag eventjes af, en verdwijn je in je dagdromen.

Voor de denkers onder ons is het opschrijven van gedachten of het bijhouden van een dagboek een fijne bezigheid. Kun je de dingen weer even op een rijtje krijgen.

3. De Angstige Introvert

Liever vermijd je grote groepen of drukke plekken, en bel je het liefst last-minute af. Het verschil met de sociale introvert is dat je alleen blijft omdat je al lichtelijk in paniek raakt als je eraan denkt dat je nieuwe mensen moet ontmoeten.

4. De Afwachtende Introvert

Oftewel: de kat uit de boom kijker. Je denkt liever twee keer na voor je iets zegt, en je hebt (vooral bij nieuwe mensen) wat meer tijd nodig om jezelf open te stellen

Als jij als introvert gezien wordt, vind je dat misschien (onterecht) vervelend. De spontane, uitbundige extraverte mensen stelen misschien de show op dat feestje, maar dat betekent niet dat jij minder interessant bent. Ooit gehoord van stille wateren hebben diepe gronden?

Aan deze 4 signalen kun je al vroeg zien of jouw kind introvert is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Edu Advisor

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme