Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Persoonlijk 23 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Misschien ben je niet introvert, maar heb je sociale angsten

Hoewel er in het algemeen vanuit wordt gegaan dat introverte mensen echte einzelgängers zijn, houden introverten wel degelijk van gezelschap. Ze blijven misschien liever in hun bed liggen op een zaterdagavond, maar staan zeer zeker niet in een hoekje als zij een feestje attenderen.

Heb jij altijd gedacht dat je introvert was, maar kun je je stiekem juist in deze misvattingen vinden? Introversie en sociale angst worden vaak met elkaar verwart.

Introvert of sociale angsten

Therapeuten hebben echter handige maniertjes om het verschil te herkennen. Als je de volgende signalen herkent ben je waarschijnlijk niet introvert, maar kamp je met sociale angsten.

Erop uit gaan is een dingetje

Introverte mensen vermijden sociale activiteiten niet omdat zij liever alleen zijn. Nee, ze hebben simpelweg meer tijd nodig om hun batterij goed op te laden. En wat is nu een betere manier om jezelf eventjes terug te trekken?

Wanneer een introvert voldoende energie heeft vindt hij het zelfs leuk om zich weer onder de mensen te begeven. Iemand met sociale angsten wil misschien wel uitgaan, maar het voelt als een onmogelijke missie. Zelfs een paar uurtjes is vaak teveel gevraagd.

Je kunt niet genieten van feestjes

Hoewel introverten zichzelf er vaak toe moeten zetten, kunnen zij zich wel degelijk vermaken onder het gezelschap van anderen. Ze moeten gewoon eventjes uit hun vertrouwde omgeving worden gesleurd. Voel jij je onzeker, onrustig of nerveus en kun jij je moeilijk ontspannen bij andere mensen? Dan heb je misschien sociale angsten.

Wat anderen denken doet ertoe

Terwijl introverten zich niet druk maken om wat anderen over hen denken is dit voor mensen met sociale angst één van de belangrijkste beweegredenen om sociale interacties te vermijden. “Ben ik wel leuk genoeg?” “Vinden ze mijn outfit niet raar?” “Gedraag ik me niet anders?” zijn vragen die continue door je hoofd spoken als je dan al onder de mensen bent. Als ‘t even kan vermijd je deze nare gedachten het liefst. Door thuis te blijven welteverstaan.

Nieuwe mensen vind je eng

Mensen die zichzelf af en toe graag terugtrekken kunnen helemaal gelukkig worden van socializen. Als je verlegen – of zelfs bang – bent om nieuwe mensen te ontmoeten, is de kans groot dat je met sociale angsten kampt. Jij blijft liever aan je vaste vrienden hangen, omdat zij weten wat ze van je kunnen verwachten en vice versa.

Zakelijke gatherings; not your thing

Als je introvert bent is het niet gek als je af en toe een feestje mist. Maar introverten kunnen zichzelf er wel toezetten om naar een evenement te gaan wat ze iets oplevert. Als zij hun netwerk kunnen uitbreiden, een professionele kans kunnen bemachtigen of zichzelf op een andere manier kunnen profileren vinden zij de energie om deel te nemen aan een social gathering. Ook als ze hierbij moeten presenteren. Heb je een sociale angst? Dan krijgt niets jou zo ver om zo’n event bij te wonen, laat staan een speech voor te dragen.

Je bent dan ook aardig onzeker

Gereserveerde mensen voelen zich het meest comfortabel wanneer zij op zichzelf zijn. Maar dit wil niet zeggen dat zij zich anders gedragen in hun sociale kring. Ze zijn zeker over zichzelf en kunnen zich goed aanpassen. Introverten schakelen als het ware een knopje aan als dit nodig is. Mensen met sociale angsten kunnen deze omschakeling moeilijk maken, omdat zij heel onzeker zijn.

Afspraken afzeggen is een gewoonte

Introverte mensen denken er vaak aan om hun plannen te cancelen, maar gaan niet altijd overstag. Introverten geven de voorkeur simpelweg aan een avond voor zichzelf. Maar als je sociale angsten ervaart is er sprake van sociale fobie. Je bent letterlijk bang om met anderen af te spreken. Daardoor wordt het afzeggen van afspraken al snel een gewoonte. Een slechte welteverstaan.

Alcohol is je enige redmiddel

De meeste mensen drinken om meer plezier te hebben, maar jij drinkt om normaal te functioneren onder een grote groep. Alleen met een glaasje op ben je in staat om met anderen te praten en kom je los. No alcohol, no fun. 

Sociale angsten?

Als je één of twee signalen herkent hoeft dit nog niet te betekenen dat je met sociale angsten kampt natuurlijk. Maar wanneer je jezelf in vele punten herkent is dit héél heftig en alles behalve leuk.

Geen enkele vrouw – of man – hoeft zichzelf onzeker te voelen tegenover anderen. Gezelschap kan je leven verrijken. Wanneer je de bovenstaande situaties herkent is het daarom ook verstandig om een professional in te schakelen. Hij/zij kan je helpen over je angsten heen te komen.

6 dingen om te onthouden wanneer je een moeder bent met sociale angsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme