5x (Onverwachte) Voordelen van planten in je woonkamer

Gezondheid Valéry de Voijs 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Of je nu gaat voor een grote varen, of een kleine cactus: een plant op je vensterbank geeft je kamer meteen een heel andere look. Planten maken je huis niet alleen gezelliger, maar zijn ook nog eens gezond. Dit zijn de voordelen van planten in je woonkamer op een rij.

Planten zijn niet alleen leuk als decoratie, ze geven ook nog eens extra zuurstof en laten je beter slapen. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat ze nog een aantal voordelen met zich meebrengen.

Voordelen van planten

En jawel hoor. Deze voordelen zijn wetenschappelijk bewezen.

1. Verminderen van stress

Onderzoek toont aan dat het verzorgen van je planten ervoor kan zorgen dat je minder stress ervaart. In een onderzoek werd de hartslag gemeten van twee groepen: de ene groep voerde een computeropdracht uit, en de andere groep verzorgde een kamerplant.

Wat bleek? De plantenverzorgers hadden niet alleen een lagere hartslag, maar ook een minder hoge bloeddruk.

2. Meer oog voor detail

En jawel hoor: ook dit voordeel is wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat je meer aandacht hebt voor detail als je een plant in je kamer hebt. Helaas voor de luieriken onder ons: dit werkt alleen bij echte planten, dus niet bij de plastic exemplaren.

3. Tuinieren werkt als therapie

Of je nu buiten op je knieën in de modder wroet, of binnen met een gieter rondloopt: het verzorgen van planten werkt als therapie. Als je angstig, verdrietig of depressief bent (of gewoon een pesthumeur hebt omdat je ongesteld bent) kan het verzorgen van planten je mood verbeteren.

4. Je geneest sneller

Jawel hoor: als jouw lichaam aan het herstellen is van de griep – of van een heftig weekendje met iets teveel wijn, kunnen planten helpen je sneller fit te voelen.

Wel de moeite waard om erbij te vermelden dat de meeste onderzoeken gefocust zijn op de planten in ziekenhuizen, en dat het dus (wetenschappelijk) niet bewezen dat je kater sneller weggaat als jij een cactus naast je bed zet. Helaas.

5. Verhoogde productiviteit

Die leuke varen op je vensterbank zorgt er wel mooi voor dat je productiever én creatiever bent. Schijnbaar werk je dus harder, ben je minder vaak ziek, en kom je met meer creatieve oplossingen als je jezelf omgeeft met wat groen.

Wat groen in de slaapkamer? Deze drie planten zijn ideaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme