Dit zegt je huis over jou

Mind Janneke Juffermans 20 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Laat je huis eens op je inwerken. Wat vind je fijn aan de plek waar je woont? En wat zou je graag willen veranderen? Je huis geeft een boodschap af over wie je bent. En als je goed oplet, vind je ook aanwijzingen die je helpen om jezelf beter te begrijpen.

Begrijp jezelf beter door naar je huis te kijken

Kijk naar de dominante kleuren in je huis, binnen en buiten, en ook in de tuin. Stralen die vooral energie uit of eerder vrede? Vrolijkheid of soberheid? Zijn ze opzichtig of terughoudend? Weerspiegelen ze wie jij bent of wat je nodig hebt?

Inrichting

Overweeg hoe de totale inrichting van je huis eruitziet: meubels, verlichting, vloeren, etc. Zorgt de inrichting voor een sfeer van gladgestreken efficiency of een zachte gezelligheid? En helpt dat jou? Brengt het over wat jij wilt dat het over zou moeten brengen – vooropgesteld dat je dat belangrijk vindt?

Afwijkingen

Wat is ongebruikelijk aan jouw woonplek? Ik heb bijvoorbeeld meerdere varianten van dezelfde plant: drie soorten zinnia’s, vier soorten tomaten, dertig soorten rozen. Dat laat zien hoe ik ervan geniet om te zoeken naar iets wat uitmuntend is. Wat is de afwijking in jouw huis?

Reinheid

Op de schaal van de perfectie van een operatiekamer tot een varkensstal, waar zit jouw huis dan ergens? Zit jouw huis normaal gesproken bezaaid met spullen en staat de gootsteen vol met vaat? Of wordt alles steeds netjes opgeruimd en zijn zelfs je kasten netjes op orde?

En wat zegt dat over jou? Ben je ervan overtuigd dat reinheid dichtbij goddelijkheid komt? Bewonder je deze grondigheid of zet je die juist eerder weg als een misplaatste prioriteit?

Foto’s en schilderijen

Wat hangt er op je muren: vooral mensen of levenloze objecten? Meer in het bijzonder: zijn het vooral afbeeldingen van familie of vrienden? Nostalgische foto’s of afbeeldingen die je huidige leven weerspiegelen? Landschappen of meer in detail? Laten de afbeeldingen aan je muur een bepaalde waarde zien, bijvoorbeeld een politieke, seksuele of spirituele waarde of een waarde die te maken heeft met de familie waar je uit komt? Wat zegt dit over jou en jouw prioriteiten?

Prijzig of voordelig

Laten de meubels en de inrichting van jouw huis zien dat je voorrang geeft aan het besparen van kosten of aan luxe waarbij de prijs op de tweede plek staat? Is je huis bijvoorbeeld meer vlooienmarkt of Ikea of ga je voor design?

Boeken

Kijk eens goed naar je boekenplanken. Wat zijn de belangrijkste thema’s die je daar tegenkomt? Gaat een groot deel van je boeken bijvoorbeeld over persoonlijke groei, intellect, ontsnappen, wetenschap, how-to? Wat zeggen die onderwerpen over jou en over jouw behoeften en verlangens?

Wat zeggen je antwoorden?

Als je nu naar je antwoorden kijkt, geven deze dan een of meerdere dingen aan over jou? Zo ja, is dat iets waar je blij mee bent of wil je dit juist veranderen? Geeft je huis anderen de indruk van jou waarvan jij graag wilt dat ze die hebben? Zo niet, wat zou je graag willen veranderen?

Vooral nu de pandemie maar lijkt aan te houden, zijn onze huizen belangrijker dan ooit. Misschien geldt ‘my home is my castle’ voor jou, misschien ook niet, maar in elk geval is het de belangrijkste plek geworden waar we uithangen. Wellicht helpen de antwoorden op de vragen hierboven je om je beter te voelen over je thuis en zelfs over jezelf.

Auteur: carrière- en personal coach Marty Nemko

Bron: Psychology Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme