Hé boekenwurm in spé! Zo maak je meer tijd vrij voor het lezen van boeken

Lifestyle Sharon van der Werf 20 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Jouw boekenkast puilt uit met nieuwe boeken die je graag nog wilt lezen. Maar ja… de vaatwasser moet nog uitgeruimd worden, het huis heeft echt een schoonmaakbeurt nodig, je wilt nog langs bij je beste vriendin en eigenlijk wil je ook graag wat eerder naar bed.

Om nog maar te zwijgen over de tijd die je met je kinderen wilt doorbrengen. Mensen die van lezen houden herkennen het vast. Lezen is ontzettend leuk, maar waar haal je de vrije tijd vandaan om écht in een boek te verdwijnen? Kan dat nog wel in de drukke levensstijl van tegenwoordig?

In dit artikel delen we 6 tips van zelfbenoemde expert readers. Mensen die tijd vrijmaken om, pak ‘m beet, zes boeken per maand te lezen.

1. Maak van lezen een routine

Elke avond sta je voor de spiegel met een tandenborstel in je hand. Niet omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat het een routine is geworden. Zorg er daarom voor dat ook lezen een dagelijkse routine wordt door er standaard tijd voor in te plannen.

Dit kan bijvoorbeeld na het tandenpoetsen, als je in bed ligt. Tien minuten lezen voor het slapen gaan kan er zelfs voor zorgen dat je lekkerder in slaap valt. Maar ben jij juist een ochtendpersoon, pak er dan vooral ‘s morgens een boek bij als je jouw dagelijkse koffie naar binnen tikt.

2. Zorg ervoor dat je altijd een boek bij je hebt

Aan het wachten in de wachtkamer van de huisarts, moet je een paar minuten wachten op de trein die je naar jouw werk brengt of weet je niet wat je moet doen tijdens de pauze van GTST? Zorg er altijd voor dat je een boek binnen handbereik hebt. Lezen kan altijd en overal (oké, niet in het verkeer uiteraard) en het geeft je een meer voldaan gevoel dan scrollen op Instagram.

Bonustip voor wie niet met zware boeken wilt sjouwen: een e-reader telt natuurlijk ook. Zo heb je voor een fractie van het gewicht duizenden boeken bij de hand.

3. Lees één hoofdstuk

We kunnen ons voorstellen dat een nieuw boek van 400 pagina’s intimiderend kan zijn. Deel het doel (het boek uitlezen) daarom op in kleinere doelen (een hoofdstuk uitlezen). Als je een boek per hoofdstuk aanpakt, is het ineens een stuk behapbaarder. Je hoeft echt geen heel boekwerk in één dag uit te lezen.

4. Leg je telefoon weg

Aiiii, we herkennen vast allemaal het moment dat we nét lekker op de bank zitten met een goed boek, en je ineens gestoord wordt door een Whatsapp bericht of een Instagram notificatie. Weg is je focus. Daarom kan je beter je telefoon even op stil zetten of helemaal wegleggen. Maak van het leesmomentje echt even helemaal jouw me time.

5. Stiekem toch geen fan van lezen? Ga voor een luisterboek

Luisteren naar een audioboek vinden we ook tellen als lezen. Hiermee maak je dat dagelijkse ommetje een stuk spannender voor jezelf. Welke boeken je het beste kunt kiezen, delen we in het onderstaande artikel. Veel luisterplezier!

7x De lekkerste luisterboeken die je tijdens de vakantie had willen lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme