7 redenen waarom het beter is een ochtendmens te zijn

Gezondheid Els van Asseldonk 24 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Stond jij vanochtend al om 06.00 uur fris en fruitig naast je bed, ging je hardlopen, de kinderen klaarmaken voor school en had je ook nog tien minuutjes om de krant door te spitten? Of kwam je er (na vijf keer snoozen) met veel moeite uit om je vervolgens naar werk te haasten?

We hebben allemaal een biologische klok. Je kunt hem niet opwinden, of horen tikken, maar je merkt iedere dag dat hij aanwezig is. Hoewel diehard ochtendmensen (die types die om 5/6 uur opstaan) schaars zijn, ben je misschien wel een milde variant.

Kun jij je in onderstaande stellingen vinden?

1. Ochtendmensen zijn gelukkiger

Onderzoek zegt dat het niet uit maakt of je oud of jong bent. Mensen die vroeg opstaan zijn over het algemeen gelukkiger. Hoe dat kan? Er zijn twee verklaringen. 1. Avondmensen vinden het 9 tot 5 schema wat lastiger. Of, er is iets fundamenteels positief aan vroeg opstaan. Denk bijvoorbeeld aan meer daglicht zien, iets wat goed is voor je mood.

2. Ze halen betere cijfers

In 2008 werd aan Texas University onderzocht of ochtendmensen ook betere cijfers haalden op school. Dat was zo. Waarschijnlijk komt dit door de patronen in hun gedrag: ze gaan eerder naar bed en staan makkelijker op waardoor ze vaker op tijd zijn voor college, beter gefocust en meer kunnen studeren.

3. Ochtendmensen drukken niet op snooze

Omdat ze dat niet hoeven! Volgens onderzoek staan ochtendmensen makkelijk op en zijn al vrij snel echt wakker. Ook laten ze een hoop energie en activiteit zien in de ochtend.

Ook leuk: 4 redenen waarom we zo vrolijk opstaan als we ochtendseks hebben

4. Ze zijn productiever in de ochtend

Voordat nachtuilen wakker zijn, is een ochtendtype waarschijnlijk al wezen hardlopen, een ontbijtje gemaakt en een vracht aan e-mail weggewerkt. Ze zijn vooral goed in de meer cognitieve uitdagingen op de vroege ochtend.

5. Ze zijn meer gewetensvol

Als het gaat over persoonlijke eigenschappen, dan zijn gewetensvolle mensen vaak ook efficiënt, georganiseerd en doelgericht. Je geven veel aandacht aan details. In sommige onderzoeken worden ochtendtypes gelinkt aan dat gewetensvolle. Klinkt op zich wel logisch, toch?

6. Ze hebben minder kans op een depressie

Een handvol aan studies claimt dat de wil om lang op te blijven vaak gelinkt is aan meer kans op depressies. Het is alleen onduidelijk of dat natuurlijk komt (door minder licht) of doordat onze maatschappij gericht is op een leven overdag.

7. Ochtendmensen zijn mogelijk aardiger

Een klein onderzoek uit 2013 laat zien dat nachtbrakers vaak donkere eigenschappen zoals narcisme en Machiavellisme (dat je manipulatief bent) hebben. Het idee is dat door het donker ze makkelijker wegkomen met ‘donkere’ acties. Wij zetten onze vraagtekens bij dit Twilight-achtige verhaal…

Zo start je de ochtend goed:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen