8 dingen die gelukkige stellen iedere ochtend doen

Persoonlijk Noortje Molenaar 19 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Wie haalt de kinderen? Wat eten we vanavond? Yup, voor romantiek is in de ochtendspits niet altijd tijd. Het is dus goed om hier even bij stil te staan. Want met liefdevolle ochtendrituelen met je partner, begin je je dag misschien wel veel beter. En dikke kans dat het jullie relatie ook nog eens een flinke boost geeft.

Volgens Lesli Doares, relatietherapeute en schrijfster van het boek Blueprint for a lasting marriage blijkt dat koppels die een begroetings- of afscheidsritueel hebben, gelukkiger zijn. Hoe dat zit? ‘Omdat je bewust een poging doet om elkaar op te zoeken. Je neemt de tijd die je met elkaar hebt dus niet als vanzelfsprekend.’

Ochtendrituelen van gelukkige stellen

Huffington Post vroeg haar lezers wat ze zo gelukkig maakt. Op basis van deze input stelden relatie-experts dit lijstje met ochtendrituelen op:

1. Kijk elkaar aan

Lezerstip: ‘We poetsen samen onze tanden. Tijdens die paar minuten kijken we elkaar diep in de ogen en raken elkaar aan op de zij, heupen, wangen en borst.’

2. Kroelen en knuffelen

Hoe cliché het ook klinkt. Is je man al naar z’n werk vertrokken voordat jij fatsoenlijk wakker kan worden en weer als een normaal mens functioneert? Vraag hem of ‘ie voortaan nog even terug in bed komt als ‘ie (bijna) klaar is. Gewoon om je een paar minuten lang stevig in z’n armen te sluiten. Een van de beste ochtendrituelen om jullie dag mee te starten!

3. Sta rond dezelfde tijd op

Hoewel dat natuurlijk niet altijd kan, probeer wel zo vaak mogelijk dezelfde wekker te zetten. Dr. Kurt Smith: ‘Veel stellen hebben een compleet andere ochtendroutine en zien of spreken elkaar daardoor ‘s ochtends amper. Terwijl dat juist zo goed is. Ga ook op dezelfde tijd (ook niet te laat) naar bed. ‘Samen naar bed gaan aan het einde van de dag verhoogt de intimiteit,’ vertelt Doares. ‘En dan heb ik het niet direct over seks, maar het gevoel van veiligheid en geborgenheid verbetert. En dát zal inderdaad de kans op fysieke intimiteit vergroten.’ Altijd goed! Plus sta dus zo vaak mogelijk tegelijk op, ook al is één van de twee vrij die dag of kan het alleen maar in het weekend.

4. Ontbijt samen

Dit komt een beetje voort uit het vorige punt, maar dat kwartiertje samen ontbijten kan zo waardevol zijn. Neem elkaars planning voor de dag door, maak plannen voor de tuin of kijk naar de vogels. Klinkt misschien suf, maar zo kom je samen even tot rust. Ook belangrijk: maak alvast een ontbijtje voor de ander als je eerder klaar of vrij bent.

5. Kus elkaar altijd gedag

Het is zo belangrijk om elkaar te waarderen en je liefde te tonen. Waarom dan niet gelijk ‘s ochtends? Geef elkaar een kus en wens de ander een fijne dag, elke ochtend opnieuw. Dan begin je je dag ten minste met dat waar je het meeste van houdt.

6. Nog even geen telefoon

Ook al heb je ‘s ochtends maar 5-10 minuten tijd voor elkaar, laat allebei je telefoon nog even uit je persoonlijke ochtendroutine. Daarna hebben jullie het al druk genoeg. Start echt op met alleen elkaar.

7. Verdeel de taken

Kinderen? Dan is de ochtend helemáál een uitdaging. Je kind schoon, (netjes) aangekleed, met een volle maag én gevulde rugzak naar school krijgen is altijd weer een race tegen de klok. Vaak hebben moeders daar de grootste rol in, maar gelukkige stellen verdelen deze taken. Door met je partner een team te vormen bouw je nog verder aan jullie band (en humeur). ‘Dat geeft je weer motivatie voor de rest van de dag,’ vertelt Dr. Smith.

8. Begin de dag met een lach

Ja, serieus. Hoe moe je ook bent. Ochtenden zijn super hectisch, maar het is belangrijk dat je in ieder geval je partners glimlach hebt gezien. Daar ben je immers toch voor gevallen? Niets beters dus om mee wakker te worden!

Dus nee, seks staat niet in dit lijstje, maar we houden je vooral niet tegen om dat ook regelmatig aan je routine toe te voegen 😉

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme