Susan Dalstra
Susan Dalstra Relatie 19 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn volgens een levenscoach de 6 vriendschappen die iedere vrouw nodig heeft

Een rijk sociaal leven is leuk, maar als het op vriendschap aankomt, heb je genoeg aan zes goede vriendinnen. Ja zeker: precies zes. Daar heeft antropoloog Robin Dunbar onderzocht.

150 relaties

Volgens de antropoloog kunnen mensen 150 relaties met familie, vrienden en kennissen bijhouden. Dat klinkt als duizelingwekkend veel, maar wanneer het gaat over de mensen die je temidden van een crisis kunt bellen, wordt die cirkel stukken kleiner. Dan blijven er zes over.

De Australische levenscoach Bella Zanesco borduurt voort op dat werk en onderscheidt zes verschillende vriendinnen die iedere vrouw in haar leven zou moeten hebben. ‘Ieder van deze mensen haalt een ander gedeelte van jou naar boven, en jij op jouw beurt weer een verschillend gedeelte van hen. Zo heb je een prachtige cyclus.’

Als je deze zes vriendschappen in je leven hebt, ben je een heel gezegend mens.

1. De katalysator

Deze vriendin staat te juichen om verandering en moedigt je aan een sprong in het diepe te nemen. Zij weet dat je een nieuwe baan nodig hebt voor je het zelf weet en ze is degene die ingrijpt wanneer je in een rampzalige relatie zit.

2. De speler

Met haar is het nooit saai. Ze brengt het kind in jullie naar boven. Ze maakt je aan het lachen wanneer je dat het hardst nodig hebt en sleept je mee naar buiten om dingen te ondernemen.

3. De verzorger

Ze loopt over van empathie. Deze vriendin is lief, geduldig en betrouwbaar en staat altijd als eerste voor je klaar wanneer je het gevoel hebt dat je leven instort. Als het niet goed gaat luistert ze en toont begrip, in plaats van je te overspoelen met goedbedoelde adviezen.

4. De inspirator

‘Ik ben geen motivator, maar een ínspirator’. Gekkigheid daargelaten, deze vrouw is ontzettend fijn om tot je vrienden te kunnen rekenen. Altijd als je haar gezien hebt, loop je over van energie. Ze stimuleert je creativiteit en zet je aan het denken over jouw plek in de wereld.

5. De uitdager

Ze daagt je op een respectvolle manier uit om je aan het denken te zetten. Met haar heb je de interessantste discussies en ze kan je altijd van gedachte doen veranderen.

6. De lover

Ze houdt van je, hoe vaak je er ook een potje van maakt. Ze kent je al jaren en is de vriendin die je altijd een gevoel van kameraadschap en geruststelling geeft.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme