11 x do’s en don’ts om echte vriendschappen te onderhouden

Persoonlijk Redactie 20 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Vriendschap onderhouden gaat voor sommigen vanzelf, anderen kost soms dit wat meer moeite, zelfs bij hun echte vrienden. Daarom zetten wij elf do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Onderzoek toont aan dat mensen over het algemeen maximaal 150 (!) relaties kunnen onderhouden. Van die 150 mensen staan er zes het dichtst bij je, gevolgd door vijftien mensen die je na hen tot je inner circle berekent. Daarbuiten staan nog eens vijftig mensen die zogezegd tot de derde (k)ring behoren, gevolgd door de rest, die in de vriendschappelijke pikorde het verst van je af staan.

Door social media als Facebook en Instagram hebben we vandaag de dag op papier (althans, scherm) veel meer ‘vrienden’, terwijl we tegelijkertijd minder echte vrienden hebben met wie we echte, belangrijke zaken bespreken, zo blijkt uit ander onderzoek.

Wat moet je met honderden Facebook ‘vrienden’? (het antwoord: weinig)

Van al die vrienden en zogenaamde vrienden om je heen, zijn het de vijf tot vijftien echte, close vrienden die daadwerkelijk invloed hebben op je eigen gemoedstoestand en blijdschap. Zorgen dat die mensen dichtbij je blijven levert meer vreugde, energie en levensgeluk op dan het hebben of onderhouden van al die honderden vrienden op social media. Wat mij betreft hadden ze daar niet per se wetenschappelijk onderzoek naar hoeven doen, dat wisten we zo ook al (maar dat terzijde).

Zie hier de do’s en don’ts om die paar échte vrienden zo dichtbij mogelijk te houden.

1. Wees attent zonder dat het geforceerd is

Als je een reminder in je agenda nodig hebt om te weten wanneer je vriendin ook een echo of belangrijke doktersafspraak heeft, dan weet je eigenlijk dat ze niet in je top vijf staat. Dat klinkt bot, maar feitelijk hoef je voor de belangrijke bezigheden van je echte vrienden geen reminders in te stellen: die weet je uit je hoofd. Maar oké, we hebben het allemaal druk, dus hier en daar een ondersteunende post-it mag best. Een keer iets vergeten is trouwens allerminst een doodzonde, echte vrienden maken zich daar niet druk over.

2. Behalve verjaardagen: die vergeet je niet

Ook dat is anno nu een stuk makkelijker geworden, maar voor verjaardagen van je echte vrienden heb je die Facebook-melding uiteraard niet nodig.

3. Elkaar met enige regelmaat face to face zien

Tenzij dit door geografische of anderszins logistieke redenen verhinderd wordt, maar indien mogelijk is echte vriendschap gebaat bij face time (en nee, dat is niet hetzelfde als bellen via FaceTime). Real life contact heeft een positiever effect op je gesteldheid dan een telefoontje, email of Whatsapp, blijkens onderzoek.

4. Stuur af en toe een (aardig) appje

In navolging van #1 – omdat echte vrienden het heel fijn vinden te weten dat ze met elkaar meeleven. ‘Ging het goed met de prikken van Tygo?’ Of: ‘Heb je vannacht wat beter geslapen?’ of: ‘Jij daar, binnenkort weer afspreken?’ (zie #3). Of gewoon een grappige foto die je per ongeluk oprakelt of FB-reminder die voorbij komt. En nee, echte vrienden posten die dan niet per se op social media voor de hele wereld om te zien (toevallig vaak vooral wanneer ze zelf bijzonder goed op die foto staan), dan worden de beweegredenen meteen een stuk schimmiger.

5. Heb minimaal een keer per vijftien dagen contact

Deze heb ik (ook) niet bedacht, maar ooit is er onderzoek geweest dat uitwees dat de ‘beste’ vriendschappen het langst voortduren als de betrokken partijen elkaar minimaal een keer per vijftien dagen zien of spreken. Euh… is het heel raar als ik zeg dat ik mijn twee beste matties soms wel vijftien keer per dag spreek? (via voicenote, maar toch)

6. Waag het niet om ‘standaard’ kaarten te sturen

Je kent ze wel, mensen die elk jaar een kerstkaart sturen met daarop een standaard tekst. Niks mis mee, maar als je die kaart naar je beste vriend of vriendin stuurt – neem dan alsjeblieft de moeite om er een paar persoonlijke regels aan toe te voegen. Dat geldt ook voor verjaardagskaarten: leuk en aardig dat ‘Happy Birthday’ er al op gedrukt staat, maar als je daaronder alleen je naam zet, dan stuur je dat kaartje beter niet.

7. Zorg dat je er bent om mooie momenten en mijlpalen te vieren

Je moet wel een hele goede reden hebben om een verjaardagsfeestje te missen, evenals verjaardagen van haar kinderen. Word je uitgenodigd voor het afzwemmen van haar oudste? Als het kan: gaan. Echte vriendschappen impliceren nou eenmaal dat je er bij de belangrijke, mooie momenten bij mag zijn. En daar staat expres ‘mag’ in plaats van ‘moet’.

8. En ook tijdens de minder mooie momenten

Een lamlul van een vriend die het (weer) heeft uitgemaakt, een ziekenhuisopname, een begrafenis van van een opa: jij bent erbij. Onderzoek wijst uit dat mensen tijdens negatieve gebeurtenissen minder stress ervaren wanneer een beste vriend(in) in de buurt is. Ook bijzonder: ander onderzoek wijst uit dat iemand die na een operatie contact heeft met een BFF, daadwerkelijk kan zorgen voor pijnvermindering.

9. ‘Like’ een post niet alleen, maar laat ook een comment achter

We zullen het allemaal niet zo hard toegeven, maar hoe mensen reageren (of juist niet) op onze foto’s en posts op social media, vinden we dus echt stiekem best wel belangrijk. ‘Die en die liket nooit een foto van me, de trut’ – we denken het allemaal wel eens. Echte vrienden vermijden dat, en doen het allebei: een like én een comment – een smiley, hartje of courgette-emoji, om maar iets te noemen. Onderzoek toont trouwens aan dat er een verband is tussen de hoeveelheid likes en comments en eenzaamheid (hoe meer reactie op een post, hoe minder eenzaam iemand zich voelt).

Behalve wanneer het om dit soort posts gaat: 9 x dingen die moeders beter niet op social media posten

10. Neem het tegenover anderen altijd voor haar op, ook als ze ongelijk heeft

Je kunt haar als je alleen met haar bent alsnog kritisch bevragen over een of ander, maar als er anderen bij zijn, you’re on her team.

11. Eigenlijk gaat het allemaal vanzelf

Dat is dus de hele grap: al deze do’s en don’ts hoef je helemaal niet te onthouden als het om echte vrienden gaat – dan gaat het namelijk compleet vanzelf.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen