Huis schoonmaken met kinderen: 7 trucs en tips om hem langer spik en span te houden

Lifestyle Noortje Molenaar 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Je huis schoonmaken met kinderen is één (en soms al een flinke uitdaging), maar het ook zo lang mogelijk schoonhouden is dan weer een tweede. Vooral als een kind, hond of kat roet in of mét het eten gooit. Maar met deze tips ga je poetsen nog eens heel leuk vinden.

Er zijn namelijk heel wat huishoud hacks waar je misschien nog geen weet van had. 7 top tips:

1. Spreid je kansen

In plaats van alle schoonmaakspullen op één plek te bewaren, is het super handig om in verschillende kastjes en laatjes in huis een pakje van die vochtige schoonmaakdoekjes te leggen. Die pak je lekker snel en zo hoef je niet telkens flink te schrobben, wat je vaak zo tegenstaat.

2. Troep op de stoep

‘Laat die troep op de stoep.’ Leg aan beide kanten van de voor- en achterdeur een mat in plaats van alleen binnen. Je zal snel merken dat jullie de helft minder zooi naar binnen lopen.

3. Niet met lege handen

Stel thuis de regel in dat je in principe nooit met lege handen naar boven gaat en vice versa. Er slingert beneden altijd wel iets – 18 stuks speelgoed en 24 sokken, shirts en leggings – rond dat eigenlijk in de slaapkamer of kledingkast hoort en andersom. En nu je kinderen ook zo fanatiek mee laten doen. 😉

4. Droogtrommeldoekjes

Geheimpje: maak de plinten schoon met droogtrommeldoekjes. Maak ze vast aan je dweilstok en maak ze op die manier wekelijks (of maandelijks) schoon. Het laagje wat achterblijft weert namelijk stof af, hoe fijn?! Plus, je hele huis ruikt lekker fris.

5. Huis schoonmaken met kinderen erbij

Maak er met je kinderen een spelletje van: een tien minuten power-clean. Zet ook echt een kookwekker, draai de muziek harder en ruim in die korte tijd zoveel mogelijk op als je kan. De kids hun speelgoed, jij de keuken. Bijvoorbeeld. Daarna een leuk spelletje of activiteit als beloning, die je kinderen dan zelf mogen bepalen. Of iets lekker, vooruit.

6. Kruimeldief

Tja, niet echt iets waarmee je jezelf in eerste instantie zou verwennen, maar doe het wel! Echt. Je krijgt er geen spijt van. Een regelrechte uitkomst na iedere maaltijd en elk gevallen koekje. Je pakt ‘m zoveel sneller dan die zware stofzuiger met z’n oneindige snoer.

7. Sokkenzakje

Mega irritant: al die enkele sokken door het hele huis. Vooral in de buurt van het washok. Maar ook daar is een oplossing voor. Geef je kind(eren) elk een waszakje waar ze elke dag alleen hun sokken in moeten stoppen. Dan is het op je wasdag alleen nog maar een kwestie van het hele pakket met zakje(s) en al in de wasmachine te gooien. Je kiepert ze leeg in de droger en vanuit daar maak je weer setjes voor in de kast. Easy as that.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Real Simple

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen