6 signalen dat het immuunsysteem van je kind (te) zwak is

Gezondheid Gina Koninkx 21 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Blijft jouw kindje maar snotteren en niezen de laatste tijd? Als ouder wil je niks liever dan een gezond kind of een gezonde baby. Heb jij het idee dat jouw kindje wel erg lang blijft klungelen met zijn of haar gezondheid? Dan kan het zijn dat het immuunsysteem op dit moment niet helemaal goed is.

Immuunsysteem van je kind

Het is soms moeilijk te bepalen of je kind het slachtoffer is geworden van de griep of dat er een onderliggend probleem is. Een zwak immuunsysteem bijvoorbeeld. Wij hebben een aantal signalen op een rijtje gezet zodat je een betere inschatting kunt maken van dat laatste.

1. Slaperig

Het hoeft natuurlijk helemaal niet zorgwekkend te zijn dat je kindje slaperig is, maar wel als dit langer dan gemiddeld aanhoud. Het kan een signaal zijn dat het immuunsysteem (te) zwak is.

2. Ander gedrag

Jij kent je kind als geen ander en als ouder zul je het ook meteen merken als je kind niet zichzelf is. Dat kan een duidelijk signaal zijn dat er iets aan de hand is en wellicht wel dat het immuunsysteem niet honderd procent optimaal is. Dit kun je merken aan dingen als een kind dat alleen maar om je heen hangt of dat niet meer wil eten.

3. Lichaamstemperatuur

Als jouw kindje koorts heeft, is het aannemelijk dat hij of zij last heeft van een infectie. Dat kan dan weer het gevolg zijn van een zwak immuunsysteem waardoor het lichaam meer moeite moet doen om weer fit te worden (en fit te blijven).

4. Geen honger

Een kind dat geen honger heeft, kan ook een teken zijn van een zwak immuunsysteem. Heb jij voor je gevoel alles al geprobeerd en wil je kiddo zelfs niks lekkers? Dan kan dat aan het immuunsysteem liggen. Als dat zwak is kan het namelijk zo zijn dat je minder honger ervaart.

5. Uitslag

Als gevolg van een zwak immuunsysteem kan er ook uitslag ontstaan bij je kind. Dat kan een teken zijn van een virale infectie. Het is sowieso goed om dan de huisarts in te schakelen, net als bij (hoge) koorts.

6. Buik(pijn)

Ook buikpijn kan een direct gevolg zijn van een zwak immuunsysteem. Dat kan zich onder andere uiten in buikkrampjes en diarree. Zorg er ten alle tijden voor dat je kind voldoende water binnen krijgt om uitdrogen te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme