8 x dingen die vrouwen van mannen kunnen leren

Mind Redactie 21 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Ok, niet alle mannen doen deze dingen. Net als dat niet alle vrouwen, stereotiepe vrouwendingen doen. Als je daar even doorheen kijkt, zijn er best wat dingen die mannen wat vaker doen (of juist niet doen). En op die gebieden kunnen wij vrouwen best iets van mannen leren.

Dit kunnen wij van mannen leren

1. Er gebeurt echt niets ernstigs als…

… je de afwas niet nu meteen doet. Die halflege zak chips niet meteen teruglegt in de kast. De was niet binnen tien minuten nadat ‘ie klaar is opgehangen hebt. Je dat vriendinnetje niet binnen dertig nanoseconde terug-appt. Probeer het maar.

2. Stiltes zijn oké

‘Er is echt niets schatje, ik heb gewoon even niets te vertellen’ (zou ons niet snel gebeuren).

3. De wereld definiëren is zinloos

Het beestje verandert namelijk in de kern niet, ook al heeft het een naam. Kortom: laat het beestje gewoon even ‘zijn’. Of een beest, zo jij wilt. Vrouwen zijn strikt genomen niet zo heel goed in dingen gewoon ‘laten zijn’, dus kunnen we best iets van mannen leren hierin. Het geeft jezelf namelijk een stuk meer rust.

4. Plannen? Plan-wat?

‘Zaterdagochtend ontbijten we met mijn zus en de kinderen; zaterdagmiddag lunchen we met Freek en Irene en zaterdagavond hebben we dat feestje van Boris. Zondagochtend moet ik hockeyen en je ouders hebben gevraagd of we eind van de dag langskomen en een hapje blijven eten.’ Zegt meisje tegen jongetje – zelden andersom. Omdat mannen niet van plannen maken houden, en al helemaal niet van volgeplande weekenden. Het duurde even voordat ik me overgaf maar toen ik het eenmaal doorhad: wat een bevrijding.

5. Niet elke ruzie hoeft tot op het bot uitgeplozen en/of uitgesproken te worden

Pick your battles. Veel mannen kiezen bij conflicten meestal voor één van de twee opties: negeren of (een poging tot) goedmaakseks. Best verhelderend en in veel gevallen minstens zo efficiënt.

6. Accepteren dat het oké is als er even niet gebeld of ge-appt wordt

Omdat vrouwen om de één of andere mysterieuze reden het idee hebben dat er iets aan de hand is wanneer een man dat niet doet. Sterker: het schiet al snel om naar gedachten die beginnen met ‘er zou toch niets….’ of ‘hij zal toch niet….’ In 9 van de 10 keer totaal onnodig. Ooit een man horen zeggen: ‘Nou, ik weet echt niet wat er met haar aan de hand is, ik heb ‘r al sinds elf uur vanmorgen niet meer gesproken.’ En dat kunnen wij van mannen leren.

7. Onkunde is niet hetzelfde als onwil

Ik ben er niet op afgestudeerd, maar dat hoeft ook niet om te constateren dat mannen en vrouwen anders zijn en dingen anders doen. Als een man zegt dat ‘ie echt z’n uiterste best gedaan heeft op tijd te komen, dan heeft ‘ie dat waarschijnlijk ook.

Zie het zo: als ik zeg dat ik ‘zo hard als ik kon’ gerend heb dan ben ik heel blij als ik die ene kilometer in minder dan 5,5 minuut afgelegd heb. Als Usain Bolt zegt dat ‘ie zo hard als ‘ie kon rende, dan zit hij binnen anderhalve minuut weer op z’n plek. En dan hebben we dus allebei op ons allerhardst gerend. Voel je ‘m?

8. Don’t like it, go!

Als een man het ergens niet naar z’n zin heeft, is dat hem meestal duidelijk aan te zien. Hij pakt z’n telefoon, gaat in een hoekje staan en is niet meer aanspreekbaar. Sociaal-wenselijk? Euh, nee. Asociaal? Beetje. Eerlijk? Dat ook.

Of het nou in een winkel, op een feestje of een lezing is: een man die weg wil, gaat. Vrouwen zijn meer van het stempel ‘we zijn er pas een uurtje’, ‘laten we wachten tot andere mensen eerst weggaan’ of ‘we moeten toch iets kopen, anders is het zo onaardig’.

Ik vind persoonlijk de mannelijke aanpak in sommige gevallen best wel oké, ben ik achtergekomen. De wereld wordt er misschien niet sociaal-wenselijker op, maar wel een stuk eerlijker. (Deze is open voor discussie, trouwens).

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme