Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 21 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ouders, maak je geen zorgen: Het middelste kind is vaak het meest succesvol als volwassene

De oudste krijgt alle trofeeën, de jongste net dat beetje extra aandacht, en het middelste kind? Tja, die zitten overal letterlijk en figuurlijk tussenin. Toch ben je als middelste kind het beste af als je naar toekomst en carrière kijkt, zeggen onderzoekers.

Kinderen die als eerste ter wereld komen, hebben de eerste jaren van hun leven alle aandacht van hun ouders gekregen. En dat zorgt ervoor dat ze er vaak moeite mee hebben die ook weer uit handen te geven als ze ouder worden. Ze zijn daarnaast ambitieus en met spelletjes bijna altijd de beste. De jongste is de baby van het gezin en wordt -of hij het nu leuk vindt of niet- altijd een beetje betutteld. Voor het middelste kind is het zogenaamde ‘middle child syndrome’ weggelegd.

Ambitieuze oudste, move over

Volgens onderzoek van de Stanford University bestaat dit middelste kind syndroom wel degelijk. Kinderen die als middelste geboren worden zijn vaak minder spraakzaam, het minst expressief en hebben vaak een minder uitgesproken persoonlijkheid. Daartegenover staat dat ze vaak socialer dan hun oudere of jongere broertjes of zusjes zijn en beschikken over een flinke dosis inlevingsvermogen.

Succesvolle carrièretijgers

Al deze eigenschappen zorgen er volgens psycholoog Lynne Griffin voor dat ze sterker in hun schoenen staan. Ze hebben daardoor ook meer kans op een succesvolle carrière in een leidinggevende functie. Het bewijs: 52% van de belangrijkste leiders wereldwijd is of waren het middelste kind. Allemaal te danken aan een natuurlijke gedrevenheid, die vaak aanwezig is bij middelste kinderen. Dus maak je je soms zorgen over je middelste kind omdat hij regelmatig tussen de wal en schip valt? Zijn of haar tijd komt nog wel.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme