Onderzoek bewijst: co-sleeping heeft voordelen voor jou en je baby

Kinderen Lizette van Loenen 23 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kind bij je in bed laten slapen is volgens sommige experts uit den boze, maar wist je dat je door dat juist wel te doen een heel speciale band met je baby opbouwt? Win-win dus, want vaak slaapt je kleine bij jou in bed een stuk beter en het is nog gezellig ook.

Co-sleeping

Co-sleeping (samen met je kind in één bed slapen) is voor de ene moeder een absolute no-go, de ander doet niets liever dan met dat kleine hummeltje tegen zich aan in slaap vallen. Er zijn dan ook verhitte discussies over het onderwerp.

Welk boek over de opvoeding van kinderen je ook openslaat, ze zeggen allemaal dat je baby in z’n eigen bedje moet slapen. Maar volgens Dr. Williams Sears is co-sleeping helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog: het versterkt de band tussen jou en je baby op een bijzondere manier.

Sterke mentale connectie

Zo blijkt uit onderzoek van Sears dat de ademhaling van jou en je baby zich aan elkaar aanpassen als je in een bed ligt.

‘Ik heb veel slapende moeders met baby’s geobserveerd, en het viel me op dat als de moeder een diepe zucht slaakt, de baby vaak hetzelfde doet.’ Veel moeders zijn bang dat ze tijdens het slapen op hun baby gaan liggen, maar volgens Sears is die kopzorg overbodig. ‘Opvallend is dat moeders en baby’s hun slaapposities moeiteloos aan elkaar aanpassen. Draait de moeder, dan beweegt de baby automatisch mee.’

Minder stress, betere slaap

Een van de redenen dat je veel lekkerder slaapt met een baby in bed, is dat je je bewust en onbewust realiseert dat je kleine maar een armlengte van je verwijderd is en je er dus als de kippen bij bent als er iets aan de hand is. Dit geeft je dus meer rust.

Wat Sears opviel tijdens zijn observatie, is dat moeder en kind elkaar regelmatig checken, zonder wakker te worden. ‘Het is fascinerend om te zien hoe bijzonder de interactie van moeder en kind op elkaar is, terwijl ze slapen. Een laatste voordeel van co-sleeping is dat je je een stuk minder druk hoeft te maken over het geven van borstvoeding, in het geval je dat geeft. Met je kind op armlengte afstand is dat namelijk zo gepiept.

Volgens Sears is co-sleeping een onderwerp dat vaak vermeden wordt als je het over je kinderen hebt. Het wordt vaak gezien als iets ‘fouts’, terwijl het helemaal zo slecht nog niet is. ‘Veel meer mensen doen aan co-sleeping dan je denkt, ze durven er alleen vaak niet over te praten omdat ze bang zijn er op afgerekend te worden.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Askdrsears.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme