4x het antwoord op waarom thuismama’s graag thuismama zijn (en waarom niet)

Kinderen Laurien Bleeker 19 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Thuismama, thuisblijfmama, huismoeder, ‘niet werkende’ mama (bewust tussen aanhalingstekens, want: mama zijn ís hard werken, of je nu een baan hebt of niet): het zijn allemaal andere bewoordingen voor een mama die thuis is met haar kids.

Wij waren benieuwd: is dit een bewuste keuze en zo ja, waarom zijn deze thuismama’s zo graag 24/7 bij hun kinderen? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe ervaren ze het om dagelijks bij en met hun kids te zijn? Deze huismoeders vertellen.

Hoogopgeleid, toch thuismama

“Toen mijn man en ik op een gegeven moment alleen nog maar over de planning thuis konden praten, genoten we niet meer van leuke dingen, van de kids, van elkaar. Dus toen ik zwanger was van onze derde, besloten we dat ik zou stoppen met werken, zodat mijn man zich op zijn eigen huisartsenpraktijk kon storten en ik met de kinderen kon zijn. Een grote beslissing, want ik ben hoogopgeleid en had een goede baan bij een internationaal bedrijf. Ik hechtte veel waarde aan mijn baan en de sociale status die daarbij kwam kijken. Toch heeft het goed uitgepakt: ik heb meer rust, geniet van m’n kindjes, van alle sociale activiteiten en heb meer tijd voor familie. Het is fijn dat we het prima redden van één salaris, het enige is dat we lang moeten sparen voor bijvoorbeeld ons huwelijk, of een extra vakantie.

Sociale contacten anders dan de kids heb ik genoeg, zo zit mijn oudste al op school en ben ik daar heel actief. Soms vind ik het wel lastig om thuismoeder te zijn, er was bijvoorbeeld laatst een reünie van mijn middelbare school. Bij iedereen die zich had ingeschreven stond de naam en zijn beroep. Mega confronterend, want wat zet ik daar neer? Ik ben niet gegaan, niet vanwege schaamte, maar wel voor de mening van anderen die soms hard aan kunnen komen. Vaak als je vertelt dat je thuis bent met de kids, wordt het gesprek opeens ongemakkelijk. Je moet daarboven staan, want vrouwen moeten al zo veel: een gezin, een carrière, sporten, actief sociaal leven, er goed uit zien… Dat is niet allemaal mogelijk, soms moet je keuzes maken en hebben mensen daar een mening over.”

Thuismama met iets extra’s

“Ik ben een officiële thuismama, daar hebben we bewust voor gekozen omdat het financieel gezien kan en omdat ik het graag wilde. De eerste jaren van een kind gaan zo hard voorbij en die tijd krijg je nooit meer terug. Wel doe ik er nog iets bij, dus helemaal ‘niet werkend’ ben ik ook weer niet. Ik heb een eigen webshop in duurzame producten voor mama en kind, maar dat kan ik heerlijk vanuit huis doen. Ik zit dus even achter de laptop als mijn dochter slaapt en maak pakketjes als ze naast me zit te kleuren. Aan het einde van de dag brengen we de pakketjes samen weg of ik doe dat in m’n eentje, in de avond. De tweede is op komst en het is heel fijn dat ik dan lekker thuis kan zijn en doen wat ik leuk vind, met de kids om me heen.

Soms vind ik het lastig omdat het lijkt alsof je je moet verantwoorden omdat je ‘niets’ doet, maar ik sta hier (nu) boven en vertel trots dat ik fulltime thuismoeder mag en kan zijn, nu voor mijn dochter en straks voor mijn twee dochters. Natuurlijk verlang ik er soms ook wel naar om even weg te zijn, want ja: het is pittig om vijf dagen per week alleen thuis te zijn met je kind.”

De stabiele factor

“Voor mij is het altijd al een verlangen geweest om thuis te zijn wanneer de kindjes klein zijn. Vanuit een stukje zekerheid en ook een financieel extraatje ben ik toch twee dagen blijven werken, maar toen mijn ouders en schoonouders aangaven dat het oppassen te veel werd, was de keuze snel gemaakt. Ik vind de tijd samen met de kindjes zo kort en snel voorbijgaan. En het voelt als een voorrecht om ze te mogen zien opgroeien en daar een groot onderdeel van uit te mogen maken. Waar ik ook van geniet is dat ik mijn eigen dag kan indelen en bijvoorbeeld lekker de tijd kan nemen om te koken of iets te ondernemen. Minder leuk zijn de opmerkingen van mijn omgeving, zoals ‘jij bent toch vrij’, alsof ik dus thuis op de bank voor me uit lig te staren de hele dag. En natuurlijk zou ik ook wel eens graag even alleen willen zijn.

Ik vind het fijn dat ik een stabiele factor ben voor de kinderen, want mijn man is natuurlijk vaak weg van huis, omdat hij wel werkt. In de toekomst hoop ik wel weer aan de slag te kunnen gaan, maar dan wel in een job waar ik dol op ben en het liefst als zelfstandig ondernemer!”

Thuismama van drie kids

“We hebben bewust gekozen voor deze manier: ik zorg thuis voor de kinderen en draag de verantwoording en papa werkt. Ik voel me er het beste bij als ik zelf 100% voor de kids zorg. Het idee dat ik er altijd voor ze ben is fijn. Daarnaast wil ik zo veel mogelijk tijd met en aan mijn kinderen besteden, ook als ze nog jong zijn. Die tijd krijg je nooit meer terug. Tijd voor mezelf mis ik niet, ik zie tijd met mijn gezin als tijd voor mezelf. Als ik even stilte aan mijn hoofd wil, dan sta ik een uur eerder op dan de kindjes en ’s avonds heb ik ook tijd voor mezelf en mijn man als de kinderen op bed liggen. Ik zorg er dan ook voor dat ik geen huishouden meer te doen heb.

Minder vind ik dat we wel moeten accepteren dat op financieel gebied minder mogelijk is en dat we echt keuzes moeten maken wat dat betreft.”

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme