Geweldig: om deze reden is wandelen beter dan een intensieve workout

Gezondheid Sharon van der Werf 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor iedereen die liever lui dan moe is (herkenbaar). Als je een paar kilo’s kwijt wilt zonder jezelf in het zweet te werken, dan is wandelen is een hele goede keuze. Sterker nog, wandelen blijft zelfs effectiever dan een intensieve workout of het goede voornemen om vaker te gaan hardlopen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat afvallen met wandelen het beste aanpakt.

We wisten al dat wandelen goed is voor je hersenen, maar het blijkt nu dus ook nog eens ontzettend goed voor je lichaam te zijn. Daar willen we meer over weten.

Dit is waarom wandelen goed is voor je hersenen, volgens de wetenschap

Dagelijks een ommetje

Die dagelijkse wandeling is ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid, maar ook zeker voor je fysieke gezondheid. Neuropsycholoog Erik Scherder legt aan RTLnieuws uit hoe dat komt: “Ga je veel bewegen, werkt je hart beter en dit zorgt ervoor dat die verbindingen beter functioneren.”

Die goede bloedsomloop zorgt er niet alleen voor dat jouw hersenen beter kunnen functioneren, maar heeft voordelen voor je hele lichaam. Het zorgt namelijk voor een sterker afweersysteem. En dat is precies wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken.

Waarom wandelen in dit geval beter is dan een intensieve workout? “Wanneer de manier van bewegen té intensief wordt, neemt de curve van de weerstand juist af,” vertelt Scherder. Daarom is het voor je lichaam geen goed idee om ineens te beginnen met zware krachttraining of lang hardlopen als je dit nog nooit eerder gedaan hebt.

Wandelen en afvallen

Wil je wat kilo’s kwijt, en twijfel je aan de manier waarop je dat het beste vol kunt houden? Plan dan een dagelijkse wandeling in. Wandelen is laagdrempelig, goed vol te houden en gemakkelijk te combineren met andere dagelijkse taken als het ophalen van de kinderen of het doen van de boodschappen.

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met een uur stevig wandelen ligt tussen de 300 en 500 kcal. Dit kan per persoon flink verschillen, omdat dit te maken heeft met je lichaamsbouw, gewicht, lengte en je snelheid.

Hoeveel calorieën verbrand je nou écht met wandelen?

Geen wondermiddel, maar wel beter vol te houden

Het is belangrijk om te onthouden dat wandelen geen wondermiddel is om kilo’s af te vallen in een week (dat raden we ook zeker niet aan), maar het is wel een goede manier om te blijven bewegen zonder dat dat al te veel moeite kost.

De kans dat je een dagelijks ommetje van 30 minuten voor een langere tijd volhoudt, is groter dan de kans dat je die voorgenomen drie keer per week hardlopen ook écht doet. En uiteindelijk gaat het tóch allemaal om consistentie en het volhouden van je doelen.

Waarom wandelen beter voor je is dan hardlopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme