Hoeveel calorieën verbrand je nou écht met wandelen?

Gezondheid Redactie 30 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Wandelen is een ideale bewegingsvorm voor mensen met overgewicht die willen afvallen. Je verbrandt calorieën zonder dat je jouw lichaam en gewrichten forceert.

Tijdens de lockdown zijn veel mensen erachter gekomen hoe leuk wandelen is. Een ommetje na een thuiswerkdag is een stuk bevredigender dan direct op de bank ploffen of, nog erger, de hele avond WhatsAppen. Je moet wel een goed stuk wandelen om calorieën te verbranden. Gelukkig werkt het verslavend.

Dit artikel verscheen eerder op Manners.nl.

Afvallen en wandelen

Als je wil afvallen, gaat het kort gezegd om meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Wandelen helpt je daarbij een eind op weg. Hoe verder en actiever, des te meer je verbrandt.

Hoeveel calorieën je verbrandt hangt af van verschillende factoren, zoals gewicht, snelheid, leeftijd, geslacht en uiteraard afstand. Als een man van 80 kilo op een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur een wandeling maakt van één uur, verbrandt hij volgens diëtiste Sascha de Jong 344 calorieën. Wandelt hij drie uren, dan verbrandt hij 1.032 calorieën. Bij een snelheid van 6 tot 7 kilometer per uur kun hij uitgaan van 400 kcal per uur. Via deze calculator bereken je het voor jezelf.

Hiken vs. wandelen

Per dag wordt aangeraden om tussen de 2.000 en 2.500 calorieën te verbranden, dus wandelen is een prima hulpmiddel als je wil afvallen. Nog beter is het om te hiken, een actievere vorm van wandelen over ruigere ondergronden, al dan niet met hoogtemeters. Bij deze activiteit verband je volgens Harvard Health 1.064 calorieën per twee uren.

Sneller metabolisme

Een ander voordeel van wandelen en hiken is een verhoogde hartslag. Ook versnelt de bewegingsvorm jouw metabolisme en daardoor verbrandt je de rest van de dag ook meer calorieën. Belangrijk voor mensen met overgewicht die willen afvallen.

Zorg voor goede schoenen

Leuk en aardig, die poging tot afvallen, maar als je door verkeerd schoeisel op voetblessures stuit, is het van korte duur. Vergeet die enorme bergschoenen. Die zijn zwaar en vooral handig tijdens technische wandelingen in de bergen.

Voor regulier wandelen en hiken raden wij trailrunningschoenen aan. Niet de varianten voor technische tracks, maar hybride modellen. Deze schoenen zijn licht, flexibel en hebben toch een stevige zool met veel grip. Je kunt er op wandelen, hardlopen, hiken én trailrunnen.

Dit vind je vast ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme