Dit is waarom wandelen goed is voor je hersenen, volgens de wetenschap

Gezondheid Lisa van den Akker 20 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Bewegen is niet alleen goed voor de lijn of voor je spieren, het is ook heel goed voor je hersenen. Zo ben je na een wandeling productiever, energieker en creatiever. En dat niet alleen, het blijkt ook nog eens goed te zijn om dementie te voorkomen. Reden genoeg dus om regelmatig een stuk te gaan wandelen voor je hersenen.

Dat wandelen goed is voor de hersenen bevestigd ook de Hersenstichting. Sterker nog, ze introduceerden onlangs de “Ommetje-app“. Een app waarmee je samen met vrienden, familie of collega’s een wandelcompetitie kan starten. Waarom? De Hersenstichting zegt: “elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit.”

Wandelen voor je hersenen

Wandelen is dus goed voor de hersenen. Maar hoe komt dat dan precies? Eigenlijk gaat het niet perse om wandelen, maar om bewegen ansich. Door te bewegen houdt je in feite je aderen gezond en maar liefst 15 tot 20 procent van het bloed dat wordt rondgepompt gaat door je hersenen heen. Dat is behoorlijk veel als je nagaat dat je hersenen maar 2 tot 3 procent van je totale lichaam uitmaken. Je aderen gezond houden door regelmatig te bewegen is dus ontzettend belangrijk, juist voor je hersenen.

De klok terug draaien

Er zijn dan ook verschillende onderzoeken die uitwijzen dat wandelen goed is voor de hersenen. Zo zijn de directe effecten van wandelen en bewegen dat je concentratie erna aanzienlijk verhoogt. Maar dat is niet het enige, ook voor mensen met geheugenproblemen of een milde cognitieve stoornis kan wandelen helpen. Zodanig zelfs dat het in beperkte mate de tijd soms een beetje kan terugdraaien en de hersenen weer beter gaan functioneren.

Verlies aan hersenvolume

Ook voorkomt regelmatig wandelen het verlies aan hersenvolume dat bij mensen ouder dan veertig optreed. Na je veertigste verlies je namelijk 1 procent van je hersenvolume. Beweging kan dit voorkomen. Lichaamsbeweging kan de groei en het behoudt van de grijze massa van je hersenen bevorderen. Juist in de belangrijke hersengebieden zoals de hippocampus.

Buiten wandelen voor je hippocampus

De hippocampus is een zeer belangrijk gebied in je hersenen. De eerste gevolgen van schade aan de hippocampus bestaan onder andere uit kortetermijngeheugenverlies en desoriëntatie. En bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie is de hippocampus een van de eerste delen van de hersenen die aangetast blijken.

Om je hersenen en hippocampus gezond te houden is het overigens wel belangrijk dat je buiten gaat wandelen. Lopen op een loopband geeft namelijk niet hetzelfde effect omdat je dan cognitief niet wordt gestimuleerd. Door buiten te lopen moet je veel actiever nadenken over je navigatie, en waar je je voeten plaatst. Dit vraagt om gebruik van je geheugen en geeft veel meer cognitieve uitdaging.

Lees ook:

10x voedingsmiddelen voor de hersenontwikkeling van je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme