10x voedingsmiddelen voor de hersenontwikkeling van je baby

Kinderen Rachelle Weiler 28 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Als je thuis een kleintje van een paar maanden oud hebt, is het overstappen op vaste voedingsmiddelen heel erg spannend. Maar ook leuk! Ook is vast voedsel een perfect manier om de hersenontwikkeling van je baby verder te stimuleren.

Wat je kleintje wel en niet lust, kan nogal verschillen. Wel staat vast dat hoe sneller je begint met verschillende smaken, hoe meer je baby gewend raakt aan allerlei soorten voedsel. Experimenteer er dus op los, en neem onderstaande tips regelmatig mee in het dieet om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren.

1. Griekse yoghurt

Overal ter wereld is yoghurt een favoriet als het gaat om vast voedsel voor kleintjes. Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt. Dit is steviger en zachter qua structuur.

2. Volkoren havermout

In volkoren havermout zitten ontzettend veel voedingswaarden die jouw kleintje energie en genoeg vezels en proteïnen zullen geven. Let er wel op dat havermout altijd verpulverd of geblend moet worden tot fijn poeder. Daarna kook je het in water.
Eenmaal gekookt kan je het mixen met moedermelk, yoghurt, of geblend fruit of groente. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes en appel.

Kleine beetjes zachte kaas kan je ook introduceren aan je baby. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een lichte kaas met een neutrale smaak, zoals cottage cheese. Dit is een meer zachte kaas, waardoor het ook goed gemixt kan worden met groente en fruit.
Net zoals yoghurt bevat kaas gezonde vetten, calcium en proteïnen.

4. Avocado

De textuur en de neutrale, romige smaak van avocado is waarschijnlijk wel iets wat jouw baby zal kunnen waarderen. Het zit boordevol gezonde vetten, vitaminen en mineralen, wat aan te raden is voor een goede hersenontwikkeling.
Het fijne van avocado is ook dat het makkelijk te blenden is en en andere groenten kan voorzien van een romige basis. Ideaal als voor shakes en een winnaar is het rijtje van geschikte voedingsmiddelen voor de hersenen van je baby!

5. Notenboters

Noten zitten boordevol gezonde vetten, die de hersenontwikkeling van jouw kleintje stimuleren. Je kan notenboters zoals amandel-, cashew- of pinda introduceren door een klein lepeltje door havermout te mixen. Kijk hoe je kindje erop reageert.
Door de plakkerige substantie kan je baby soms moeite hebben met het doorslikken van een volle lepel in 1 keer. Mix het in eerste instantie dus.
Uit onderzoek is gebleken dat kindjes die al op jonge leeftijd noten geïntroduceerd krijgen, minder snel een allergie hier tegen ontwikkelen. Nog een reden waarom notenboters een perfecte snack zijn voor je kleintje!

6. Eieren

Rekening houden met mogelijke allergieën is belangrijk. Eieren vormen een goede basis van vetten en cholesterol, die je baby nodig heeft. Maar het eiwit mag je kindje pas eten na 12 maanden, omdat hij of zij hier sneller allergisch voor kan zijn. Een hardgekookte dooier kan wel al eerder aangeboden worden. De eidooier bevat ook selenium en vitamine B12, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de organen.

7. Appels

Appels zijn ontzettend rijk aan vitaminen, maar bevatten ook Quercetine, dat de hersenen stimuleert, maar daarnaast ook het afweersysteem versterkt. Je kan appels in elke fase van vast voedsel aan je baby geven. In eerste instantie maak je er appelmoes van. Later kan je stukjes appel mixen met bijvoorbeeld havermout of notenboter, voor een gezonde maaltijd.

8. Groene groente

Denk hierbij in eerste instantie aan superfood spinazie. Deze zitten onder andere boordevol met Luteïne en vitamine K, waardoor de hersenen zich goed kunnen ontwikkelen.
Nu is spinazie in rauwe vorm niet meteen iets waar je baby warm voor zal lopen. Maar geblend met andere voedingsmiddelen, zoals avocado, appel en yoghurt kan je er een papje van maken waar je baby waarschijnlijk wel warm voor loopt.

9. Zalm

Kleine hersenen in ontwikkeling vereisen voedingsmiddelen met DHA, een omega-3 vetzuur die onmisbaar is voor cognitieve ontwikkeling. Net zoals volwassenen, hebben ook baby’s en kinderen hier op wekelijkse basis veel baat bij.
Je kan in eerste instantie een gekookt stuk zalm pureren of fijnhakken met je mes en vork. Mix het met bijvoorbeeld avocado, of in een later stadium bak je er visvingers of een burger van.

10. Linzen

Een zeer populair voedingsmiddel in voornamelijk het oosten van de wereld. Ze bevatten ontzettend veel voedingswaarden, zoals vezels, ijzer en proteïnen. Linzen zijn zacht, en nadat je ze hebt gekookt, kan je ze gemakkelijk blenden tot een puree of soep. Ze zitten aan de lichtere kant qua vertering dan andere groenten, waardoor ze prima geschikt zijn voor jouw baby.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme