In huis halen: deze 10 voedingsmiddelen voor na de bevalling

Body Rachelle Weiler 19 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Zwanger zijn en bevallen is niet niks. Het vraagt ontzettend veel van je, zowel mentaal als fysiek. Een bevalling kan een enorme uitputtingsslag zijn. 

Dus zorg niet alleen voor je kleintje zodra je weer naar huis mag, maar ook voor jezelf! Maak een lijstje en haal dit alvast in huis: 10 voedingsmiddelen voor na de bevalling.

10 voedingsmiddelen voor na de bevalling

Direct na de bevalling een gebalanceerd dieet doorvoeren, is gekkenwerk. Je hebt net een baby gekregen en de kans is groot dat deze alle aandacht krijgt.
Toch is het ook belangrijk dat je na de bevalling goed voor jezelf zorgt. Je lichaam moet rust krijgen na deze uitputtingsslag, maar je hebt ook energie nodig om voor je kleintje te zorgen.

Zolang je leven zich in de eerste weken na geboorte voornamelijk binnenshuis afspeelt, en je waarschijnlijk nul energie hebt om een lekkere salade in elkaar te draaien, raden we je aan om vóór de bevalling alvast deze 10 voedingsmiddelen in huis te halen:

1. Havermout

Havermout is goedkoop, makkelijk, maar oh zo effectief. Het is een absolute bron van vezels en proteïne en houdt je lang verzadigd. Daarnaast wordt beweerd dat het kan helpen met het op gang brengen van borstvoeding, mocht je daartoe besluiten.

2. Noten

Een absoluut geschikte bron van goede vetten! Hier hoef je niets aan klaar te maken, dus grijp gewoon even een handje als je je hongerig voelt. Of eet je noten in de vorm van boter, zoals pindakaas, of andere notenboters.
De goede vetten in noten komen de hersenontwikkeling van je baby ten goede en stimuleren je melkproductie.

3. Griekse naturel yoghurt

Nog zo’n bron van goede vetten. Kies voor het ‘volle’ product in plaats van de light-variant en probeer additieve smaken en suikers te voorkomen. Ideaal als ontbijt of tussendoortje, met bijvoorbeeld wat noten, fruit of havermout.

4. Bevroren fruit en groente

Ideaal als je geen enkel idee hebt wanneer je weer toe komt aan het geduldig schillen en snijden van deze voedingsmiddelen. Gooi ze in de vriezer en bewaar ze rustig een paar weken tot maanden. Ze zijn de ideale vulling voor bijvoorbeeld een ontbijtsmoothie, of de topping in jouw yoghurt.

5. Volkorenbrood

Hoog in vezels, wat jou kan helpen bij mogelijke obstipatie. Top je boterham bijvoorbeeld met een notenboter of een eitje; zo nuttig je een verantwoorde maaltijd in een paar minuten. Ook ideaal om in te vriezen, zo hoef je niets weg te gooien als je een paar dagen niet aan brood toekomt.

6. Humus

Dankzij de kikkererwten, tahini en olijfolie kan dit heerlijke smeersel niet ontbreken in de lijst van voedingsmiddelen voor na de bevalling. Het is rijk aan gezonde vetten, vezels en proteïne. Smeer het op een boterham samen met bijvoorbeeld avocado, of gebruik het als dip voor wat rauwe groente.

7. Appels

Deze fruitsoort is langer te bewaren dan andere soorten fruit en dat is een bonus als je net bent bevallen. Eet je appel samen met wat notenboter of door je yoghurt, voor afgifte van genoeg energie en vezels.

8. Zoete aardappel

Deze groente is ook langer houdbaar dan veel soortgenoten en is rijk aan vitamine A. Deze vitamine heb je nodig om zowel je eigen afweersysteem, als die van je baby op peil te houden.

9. Eieren

Nog zo’n heerlijke snack, die je binnen een paar minuten kan eten. Scramble ze in luttele minuten door de pan, of kook er een paar tegelijk en bewaar ze in de ijskast. Eieren smaken heerlijk op een verse of getoaste volkoren boterham en bevatten veel proteīnen en vitaminen die jij nodig hebt om na de bevalling te herstellen.

10. Bonen

Je moet er van houden, maar bonen zijn absolute energiebommetjes vol met vezels en proteïnen. Daarnaast kan je ze ingeblikt een lange tijd bewaren, waardoor deze wonderboontjes absoluut thuishoren in de lijst van voedingsmiddelen als je net bent bevallen.

En zin in iets zoets? Gooi dan eens een blik zwarte bonen in de blender met 2 eetlepels kokosolie, 3 eetlepels Ahorn of Maple syrup, 100 ml haver-, amandel- of rijstmelk en 3 eetlepels cacao.
Blend het tot 1 geheel en giet het in twee glazen. Een paar uur later staan in de ijskast en je hebt een heerlijke chocolademousse barstensvol proteïne!

Mis jij in deze lijst nog essentiële voedingsmiddelen na de bevalling? Laat het ons weten!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme