Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 27 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Borstvoeding opwekken als je je baby niet zelf hebt gebaard

Veel moeders zullen het er over eens zijn dat een kindje krijgen een van de mooiste dingen is die je kan meemaken. Maar het krijgen van een baby kan tegenwoordig gelukkig op veel verschillende manieren.

In de meeste gevallen bevalt een moeder zelf van haar eigen kindje, maar in het geval van adoptie of het gebruik van een draagmoeder is dit niet het geval.

Hoewel vrouwen net zo goed moeder zijn in de laatste twee gevallen, kan dit voor hen misschien toch anders voelen. Het geven van borstvoeding speelt hierin een grote rol.
Er zijn echter manieren van borstvoeding opwekken die moeders die niet hun eigen kindje hebben gebaard, kunnen proberen.

Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding is voor de meeste moeders de normaalste zaak van de wereld.
Maar als je bijvoorbeeld een baby adopteert, gebruik maakt van een draagmoeder, of als je een vrouwelijke partner hebt die de baby niet zelf baart, is het geven van borstvoeding bijna onmogelijk.

Toch zitten er veel voordelen aan het geven van borstvoeding als je je baby niet zelf hebt gebaard. De belangrijkste daarvan is de hechting aan je kind, en je kind aan jou.
Ook kan het zo zijn dat diegene die jouw kind heeft gebaard, niet in staat is om borstvoeding te (blijven) geven. Denk aan situaties als adoptie en draagmoederschap. Borstvoeding bevat alles dat een kindje nodig heeft om goed te groeien en een goed afweersysteem op te bouwen.

Borstvoeding opwekken

Het opwekken van de borstvoeding kan op meerdere manieren. Wat het beste werkt, verschilt per vrouw, en ook per baby. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het makkelijker is om de melkproductie op te wekken als je zelf al eens eerder zwanger bent geweest en borstvoeding hebt gegeven. Toch blijven de resultaten bij elke vrouw verschillend.

Lees ook: Deze twee vrouwen geven samen borstvoeding aan hun baby

1. Handmatig opwekken

Als je van plan bent om jouw baby borstvoeding te geven, zou je van te voren kunnen proberen dit handmatig op te wekken . Het is belangrijk dat je hier al meerdere maanden voor de geboorte van je baby mee begint, om de kansen op succes te vergroten.
Probeer meerdere malen op een dag de borsten met je handen te stimuleren. Doe dit zo vaak als dat een baby bij z’n moeder zou drinken. Denk aan 8 á 10 keer per dag.
Na 6 tot 8 weken zou je een verschil moeten gaan voelen in je borsten. Deze kunnen dan zwaarder aanvoelen, een verkleuring van de tepels laten zien en druppels melk gaan produceren.
Als het met de hand niet goed lukt, kan je overwegen om hiervoor een kolf te gebruiken. Kies dan wel altijd voor een borstkolf van de hoogste kwaliteit.

2. Opwekken met behulp van hormonen

Met behulp van hormonen kan je het lichaam doen laten geloven dat het zwanger is. Borstvoeding komt bij een zwangere vrouw op gang door een samenspel van de hormonen Oestrogeen, Progesteron en Prolactine.
Als je van plan bent om borstvoeding te geven, kan je na overleg met je arts beginnen met een anticonceptiepil die hoge doseringen Oestrogeen en Progesteron bevat.
Het wordt aanbevolen om de pil minstens 16 weken te slikken, tot 6 tot 8 weken voor de geboorte van de baby. Daarna stop je volledig met de pil, maar stap je over op Prolactine pillen. Deze zullen de melkproductie wellicht op gang kunnen brengen. Er wordt geadviseerd om door te gaan met het innemen van Prolactine, zolang je je baby borstvoeding wilt geven.

Zodra je Prolactinepillen neemt, wordt er geadviseerd om de borsten ook meerdere malen per dag te stimuleren met je handen. Zo kan je wellicht de borstvoeding opwekken.

3. Het gebruik van een supplement apparaat

Als je melkproductie nog niet voldoende op gang is zodra de baby is geboren, kan je kiezen voor een apparaatje dat helpt bij het geven van borstvoeding. Het is een container die je rond je nek hangt, met bijvoorbeeld natuurlijke borstvoeding van de biologische moeder of met kunstvoeding. Via een slangetje dat vlak naast of op de tepel is bevestigd, krijgt de baby melk toegediend zodra hij aan jouw tepel zuigt. Merken als Lact-Aid en Medela verkopen dit apparaatje.

Op deze manier weet je zeker dat je baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, maar worden ook je borsten tegelijkertijd gestimuleerd om (meer) melk aan te maken.

Let op: Het opwekken van moedermelk zonder het baren van een kind, lukt vaker niet dan wel. Het is een gecompliceerd proces dat veel discipline vereist, maar geen garantie geeft op succes. Overleg altijd je intentie om borstvoeding te geven eerst met je arts. Denk ook na over een alternatief plan als de borstvoeding opwekken toch niet lukt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme