6 voordelen van relatietherapie waar het hele gezin profijt van heeft

Relatie Gina Koninkx 26 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Relatietherapie is echt niet alleen bedoeld voor parters die radeloos zijn en verwachten dat hun relatie niet langer stand houdt. Werken aan een relatie is nooit fout en het kan er zelfs voor zorgen dat jullie nóg gelukkiger worden want niks is zo belangrijk als communiceren met elkaar.

Relatietherapie met je partner

Relatietherapie volgen (ondanks het feit dat jullie een goede relatie hebben) kan nooit kwaad. Het levert zelfs een aantal voordelen op waar heel het gezin profijt van kan hebben.

1. Jullie leren vaste patronen te doorzien

Tijdens relatietherapie zullen jullie samen met de therapeut steeds meer inzichten krijgen in jullie relatie en ook de daarbij behorende patronen. Gaan ruzies bij jullie altijd hetzelfde of zijn jullie vastgelopen in bepaalde patronen wat betreft de opvoeding?

Pas als jullie dat inzien kun je er wat aan doen en daar kan een relatietherapeut heel erg handig voor zijn. Deze patronen veranderen komt elk gezinslid ten goede dus waarom zou je daar niet in willen investeren?

2. Jullie kunnen een beter seksleven krijgen door relatietherapie

Oké, dit heeft niet zozeer effect op het hele gezin maar wel op jou en je partner samen. Als jij en je partner ruzie hebben, heb je op dat moment in ieder geval geen zin in intimiteit. Kleine frustraties die je niet uitspreekt kunnen zich opstapelen en ook dat kan ervoor zorgen dat je geen zin hebt in seks met je partner.

Therapie kan je helpen om die frustraties of ruzies beter met elkaar uit te spreken waardoor je sneller uit dat soort situaties komt. Als jullie je fijn en gelukkig voelen bij elkaar zorgt dat er ook voor dat jullie seksleven beter wordt.

3. Jullie kunnen beter omgaan met verandering

Verandering vinden veel mensen moeilijk en dat kan zorgen voor veel stress (wat soms funest is voor je relatie). Maar ook kan bijvoorbeeld het krijgen van een baby (een grote verandering) zorgen voor stress. Jullie moeten samen leren omgaan met de nieuwe situatie die ontstaat en hoe vaker jullie dit samen aanpakken hoe beter jullie kunnen omgaan met veranderingen (binnen jullie gezin).

Als jullie gaan verhuizen met kids kunnen jullie daardoor ook hen beter begeleiden tijdens het proces als jullie zelf goed om kunnen gaan met (grote) veranderingen.

4. Jullie kunnen betere ouders worden

Dat klinkt een beetje cru, maar is wel waar. Als ouder kun je kinderen een veilige basis te bieden door zelf ook een gezonde relatie te hebben met je partner. Als kinderen merken dat hun ouders altijd aan het kibbelen zijn is dat niet goed voor het welzijn voor de kinderen.

Relatietherapie helpt jullie beter communiceren met elkaar maar ook als ouders richting de kinderen. Het is belangrijk dat jullie een heldere structuur aanbrengen in jullie opvoeding want dat kan de kids alleen maar ten goede komen.

5. Jullie kunnen aan jullie eigen problemen werken

Al ben je bezig met relatietherapie, daarbij gaat het ook over jullie individuele persoonlijkheid en mogelijke problemen en/of trauma’s uit het verleden. Het kan namelijk zo zijn dat een trauma uit het verleden effect heeft op je relatie nu.

Hierdoor krijg je dus ook de kans om aan je eigen problemen te werken en niet alleen aan jullie verbeterpunten als partner en ouder.

6. Jullie leren beter om te gaan met conflicten

Of het nou gaat om een grote ruzie of een opeenstapeling van kleine frustraties, een relatietherapeut helpt jullie omgaan met deze situaties. En hoe beter jullie daarmee kunnen omgaan, des te beter is het voorbeeld dat jullie geven aan jullie kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme