Is jouw kind een moeilijke eter? Deze tip gaat je helpen

Kinderen Laurien Bleeker 20 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Of je nu thuis bent met je kinderen aan de eettafel of aanschuift bij het kerstdiner met je schoonfamilie: je wilt graag dat je kinderen goed en genoeg eten en dat ze ook nog gezellig aan tafel blijven zitten. Als je kind moeilijk doet over eten, vind je dat misschien vervelend. En al helemaal als er andere familieleden bij zijn.

Deze tip voor tijdens het eten wil je dan ook echt weten. Zodat je rustig met je kind kan avondeten, of dat nu thuis is of ergens anders. Zonder stress, maar met gezelligheid.

Wat je moet weten over eten

Met etenstijd bepaal jij wat er op tafel staat. Of iemand anders, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner bij familie. Vaak staan er meerdere dingen op tafel en dan kan je ook gerust aan je kind overlaten om zelf te kiezen waar hij wel en niet van wil eten en hoeveel. Jij bepaalt dus wat je kind eet, maar je kind bepaalt hoeveel hij eet.

Zo leert hij duidelijk zijn grens aan te geven. Bemoei je lekker niet met zijn eten, maar praat gezellig over andere dingen terwijl jullie aan het eten zijn. Je legt dus absoluut niet de nadruk op eten. Hoe meer druk je wel op het eten legt, hoe minder ontspannen je kind aan tafel zal zitten en hoe minder hij zal eten. Laat het dan ook los dat je kind moet eten en ga uit van het eigen gevoel van je mini.

Kinderen kunnen zelf heel goed aanvoelen wanneer ze genoeg gehad hebben en dus wanneer hun buikje vol voelt. Je kan dit ook best aan je kind vragen als hij aangeeft genoeg gegeten te hebben. Accepteer het ook als het buikje van je kind vol voelt en vraag vooral of hij nog een toetje wil.

Een toetje mag altijd

Een toetje moet namelijk iets leuks zijn, maar niet dienen als beloning voor het eten. Heeft je kind weinig gegeten? Bied dan toch dat toetje aan en geef iets voedzaams zoals een bakje yoghurt met banaan. Zo bepaal jij weer wat je kind eet en krijgt hij in ieder geval nog wat eten binnen. Hoe minder je de nadruk legt op het ‘moeten eten’, hoe beter je kind zal gaan eten.

Met deze tips wordt jouw kind binnen no time een makkelijke eter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme