Zoveel bespaar je tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Gezondheid Sophie Nortier 4 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Komende week is het de Nationale Week Zonder Vlees. En dat is hét moment om jezelf eens uit te dagen om een week volledig vegetarisch te eten. Het is namelijk best te doen en als je weet welke voordelen eraan zitten, is het een eitje.

En aan die informatie helpen we je natuurlijk graag.

De effecten van een week zonder vlees

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Waar vlees vroeger stond voor luxe en aangeprezen werd als erg belangrijk, weten we nu dat dat niet zo is. Maar alsnog eten we veel meer vlees dan het Voedingscentrum aanraadt.

Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Daar wordt namelijk aangeraden een zogenoemd flexitarisch eetpatroon te volgen. Daarin worden vlees en vis afgewisseld met vegetarisch of zelfs veganistische gerechten. Een dagje vlees laten staan heeft al een enorme impact op het milieu, de mens en dieren. Dit bespaar je met een vleesvrije week!

130 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

Gemiddeld gebruik je per douchebeurt van 5 minuten zo’n 40 liter water. Als je elke week het vlees één dagje laat bespaar je bijna 1000 liter water per jaar, wat neerkomt op bijna een hele maand douchen.

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, de veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees.

Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je 565 kilometer autorijden!

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland eet zo’n 98 gram vlees per dag: 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees, zoals bijvoorbeeld broodbeleg.

Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 686 gram minder vlees gegeten. Als je het hele jaar door één keer per week geen vlees eet, komt dit op ruim 5 kilo per jaar neer!

Voedingsstoffen vervangen

Vlees levert belangrijke voedingsstoffen, waarmee rekening moet worden gehouden bij de vervanging van vlees. Zo vind je in vlees onder andere eiwit, ijzer, en vitamine B12.

Bij het eten van eitwit is het belangrijk om te letten op de de samenstelling van de aminozuren. Aminozuren zijn belangrijk voor het vervoer en opslag van alle voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen moeten dus vervangen worden, wil je geen tekorten oplopen.

Vlees noch vis: 7 tips voor als je kind vegetariër wil worden

Wat dan wel?

Het Voedingscentrum adviseert om 100 gram vlees te vervangen door 2 eieren, 100 gram vleesvervanger, 100 gram tofu, 135 gram peulvruchten of 25 gram noten.

Voorbeelden van vleesvervangers zijn bijvoorbeeld tofu, tempeh, vegetarische burgers, balletjes, worst of ‘nuggets’. Bij peulvruchten kun je denken aan kikkererwten, linzen, kidneybonen, zwarte bonen, boterbonen, pintobonen of cannellibonen. Als je het vlees wilt vervangen voor noten, dan kun je denken aan walnoten, halzenoten, cashewnoten, amandelen, pistachenoten of macadamianoten.

Wil je liever toch een burgertje of gehakt in je taco’s, dan zijn er tegenwoordig ook ontzettend lekkere plant based vervangers in de schappen te vinden. En waar die dingen eerst vaak droog een smaakloos waren, zijn ze nu bijna niet van echt te onderscheiden. Een voorbeeldje hiervan zijn de producten van Meatless Farm.

6x goede veganistische eetgewoontes om vandaag nog over te nemen

Welke eieren kopen?

Eieren horen tot een bijzondere categorie als je kijkt naar het dierenwelzijn. Om eieren te produceren, worden er namelijk niet alleen legkippen geboren, maar ook hanen.

In Nederland worden de mannelijke kuikentjes vrijwel meteen na de geboorte gedood, omdat zij geen eieren leggen én minder vlees produceren dan vleeskuikens – en dus niet bruikbaar zijn. Let op dat je eieren koopt van bedrijven die hier anders mee omgaan, om écht een steentje bij te dragen.

Challenge

Dus hierbij de challenge: doe mee aan de week zonder vlees en help het milieu én jezelf een handje. En vind je het nou ontzettend moeilijk om te bepalen welke vega gerechten je kunt koken? Komende week zullen wij er een aantal voor jullie plaatsen op deze site.

Ben je liever lui dan moe? Dan kun je bij de maaltijdboxen van HelloFresh ook altijd de optie Veggie selecteren. Hoef je niet moeilijk na te denken en krijg je alles voor de deur geleverd. Dan heb je echt geen excuus meer om het niet te doen 😉

Lekker voor de kids! #15 Vega buddha bowl met couscous en pompoen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme